2 min. čitanja

SUSJEDI POMORCI Izložba slovenskih brodova u Splitu!

SUSJEDI POMORCI Izložba slovenskih brodova u Splitu!
Foto: Hrvatski pomorski muzej Split

Ova je izložba prije gostovanja u Splitu bila postavljena u Piranu, Kočevju, Kamniku i Puli. Odabrano je šest ključnih slovenskih brodova!

Odabirom šest ključnih brodova Splošne plovbe izložbom se rasvijetlilo jednu od najvećih, najvažnijih i najuspješnijih slovenskih pomorskih priča nakon Drugog svjetskog rata, priču o jedinom slovenskom međunarodnom brodaru koji se etablirao na nemilosrdnom svjetskom pomorskom tržištu sa simbolom Triglava na dimnjacima svih brodova u svojoj floti.

Uz prvotno odabranih šest brodova izložba je 2023. godine tematski proširena za gostovanje u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli s obzirom kako je u brodogradilištu Uljanik za Splošnu plovbu izgrađeno ukupno jedanaest brodova. Proširenje je u konačnici dovelo do naziva izložbe „Slovenski brodovi 6&11 – Splošna plovba“. 

Foto: Hrvatski pomorski muzej Split

Za splitsko gostovanje zanimljivo je istaknuti kako je većina brodova Splošne plovbe izrezana u nekadašnjem Brodospasovom rezalištu u Svetom Kaju. Valja naglasiti kako se izložba organizira u godini kada Pomorski muzej Piran "Sergej Mašera" i Splošna plovba obilježavaju 70 godina djelovanja, a nakon Splita izložba će putovati dalje te će u mjesecu rujnu biti postavljena Pomorskom muzeju u Kotoru, a u studenom u Muzeju Grada u Rijeci.

Moderna četverojezična izložba (na hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom) opremljena je svjetlosnim panoima sa ilustracijama šest brodova prikazanih na markama, obogaćena animacijama, video zapisima, dokumentarnim filmovima  te arhivskim snimkama o brodovima i pomorcima. Uz brojne fotografije, makete brodova, instrumente izložba donosi i umjetničke radove koji su se nekada nalazili na brodovima Splošne plovbe. Uz multimedijski materijal izložbu prati interaktivni katalog koji trajno obilježava i promovira dio vrlo značajne slovenske pomorske prošlosti.  

Otvorenje izložbe u Splitu uveličati će glazbeni program u kojem će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ iz Splita!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.