Suša uzima danak – Zasijano više, ali urod manji

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da je ove godine zasijano 5%-8% površina više, ali da će zbog suše urod biti nešto slabiji u odnosu na prošle godine, i to 15%-20% manje uroda. Zbog suše se očekuje i 5%-6% uroda ukupne količine u tonama manje u cijeloj Europi.

Mnogi poljoprivrednici nisu išli u prihranu zbog cijena umjetnog gnojiva, ali i cijene plavog dizela. Na pitanje koliko to utječe na konačni prinos, ustvrdio je da su ozbiljni poljoprivredni proizvođači išli u dodatne prihrane jer su na vrijeme, po starim cijenama nabavili umjetno gnojivo. No, dodao je da zimska prihrana u veljači i ožujku nije urodila plodom zbog suše i zato će prinos biti nešto manji nego prošle godine. Prošle je godina prinos od oko 1,150 mil. tona bio rekordan, dok se ove godine očekuje oko 1 milijun tona.

Rekao je i da je cijena pšenice na svjetskim burzama počela padati, sada je oko 275 eura po toni, a očekuje se da će biti još malo manja i u Europskoj uniji.

– Veliki otkupljivači sa strahom izlaze s cijenama, više zovu direktno same poljoprivrednike da se jave. U prvoj klasi očekujemo da će otkupna cijena biti barem 2,40 u ovoj godini, rekao je.

MASLINARSKA PROGNOZA Još jedno vruće i sušno ljeto

Kazao je za Dnevnik HTV-a i da je s paketom mjera za ublažavanje posljedica krize na poljoprivredni sektor Vlada nešto učinila te da je bilo kakva mjera za svaku pohvalu.

– Potrebne su dvije osnovne mjere, kako se izuzetno visoke cijene hrane ne bi prelile na potrošača. Jedna je da zadržimo pšenicu koliko god je to moguće, oko 450.000-500.000 tona u Hrvatskoj, ne samo zbog stabilizacije cijena žitarica i kruha, nego i zbog cijena stočarstva koje je posljedično na koljenima zbog visoke cijene žitarica.

Pilićari će, kaže, biti u još većem problemu u zimskom periodu jer ovise o energiji.

– Već su najavili da neće puniti turnuse ako se ne uspije postići dogovor s Vladom u vezi energije.

Naglasio je da je trošak energije skuplji 300% i zato su svi stočarski sektori u problemu, a izrazito mljekari, svinjogojci, pilićari.

Z.G.