3 min. čitanja

SUMMIT UN-a O KLIMI Dvjesto zemalja odlučuje o sudbini čovječanstva

SUMMIT UN-a O KLIMI Dvjesto zemalja odlučuje o sudbini čovječanstva
Foto: Pixabay

GLASGOW – Popraćen dramatičnim upozorenjima znanstvene zajednice zbog eskalacije klimatske krize, Svjetski summit o klimi (COP26) počelo je u 10 sati po mjesnom vremenu (GMT) u škotskome gradu Glasgowu.

Na poziv Ujedinjenih naroda, predstavnici vlada iz 200 zemalja razgovarat će dva tjedna o tome kako čovječanstvo još može zaustaviti ubrzano globalno zagrijavanje planeta i zadržati ga na dopuštenoj razini, prenosi Index.

BBC javlja da je britanski premijer Boris Johnson opisao summit u Glasgowu kao “trenutak istine za cijeli svijet”.

U govoru uoči početka summita Johnson je pozvao svjetske lidere da iskoriste trenutak. “Pitanje koje sada svi postavljaju je hoćemo li iskoristiti ovaj trenutak ili ga pustiti da samo prođe”, rekao je Johnson.

Organizatori očekuju 25.000 sudionika, a među njima su tisuće novinara i aktivista za očuvanje planeta.

Odugovlačenje s odbacivanjem fosilnih goriva

Organizacije za zaštitu okoliša i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazili su žaljenje što brojne države nisu pripremile ambicioznije planove za borbu protiv globalnog zatopljenja u dvije godine, od zadnje UN-ove konferencije za klimu u Madridu te što mnoge odugovlače s odbacivanjem fosilnih goriva.

Na konferenciji o klimi COP26 do 12. studenoga predstavnici vlada iz cijelog svijeta – a iz Hrvatske stiže premijer Andrej Plenković – trebali bi definirati zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu te ispuniti obećanja s prethodnih sastanaka na vrhu koja su sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015.

Foto: Pixabay

Čovjek je odgovoran za zagrijavanje atmosfere, posljedice su teške

Čovjek je svojim djelovanjem odgovaran za zagrijavanje atmosfere zbog rastućih emisija plinova s učinkom staklenika, a posljedice su češće i ekstremnije vremenske nepogode. Primjeri za to su nedavne poplave u Njemačkoj, suše u Sahelu u Africi i razorni požari u Kaliforniji i Rusiji.

Borba protiv klimatskih promjena jedna je od glavnih tema sastanka u Rimu, koji okuplja šefove država i vlada skupine 20 industrijski najsnažnijih zemalja svijeta i završava u nedjelju.

Međutim, nade da će političari okupljeni u Rimu odaslati snažan signal konferenciji u Glasgowu raspršile su se zbog neslaganja sudionika, zbog čega u završnoj deklaraciji još nema jasnog roka za postizanje “nulte emisije” stakleničkih plinova, kao ni dogovora i ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Koliko se Zemlja već zagrijala?

Zemlja je već toplija za oko 1.1 stupanj Celzijev u usporedbi s predindustrijskim razinama, a ponegdje su te razine i veće, primjerice u Njemačkoj 1.6, piše njemačka agencija dpa.

Na pariškoj konferenciji o klimi prije šest godina međunarodna zajednica dogovorila je da će globalno zagrijavanje ograničiti na maksimalno 2 stupnja Celzijeva, ili 1.5. Međutim, do danas strategije i planovi koje su države podnijele nisu dovoljni za to.

Druga važna tema konferencije u Glasgowu je financiranje šteta i gubitaka nastalih globalnim zagrijavanjem, napose u siromašnim državama.

Guterres je pozvao G20 da ispuni prethodnu obvezu usmjeravanja 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogle zemljama u razvoju da se nose s rastućim problemima povezanim s klimatskim promjenama, prenosi Index.

Foto: Pixabay

Papa traži radikalne odluke

Papa Franjo, koji je očuvanje planeta stavio u sam vrh svog pontifikata, uputio je poruku političkim čelnicima da budućim generacijama pruže “konkretnu nadu” donošenjem radikalnih odluka na nadolazećem klimatskom summitu u Glasgowu.

Vatikan šalje delegaciju na summit, no 84-godišnji Papa će izostati zbog operacije koju je imao ranije ove godine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.