4 min. čitanja

Suđenje za smrt talijanskog poduzetnika na brodu Atlantia

Suđenje za smrt talijanskog poduzetnika na brodu Atlantia
Foto: Unsplash / Ilustracija

SPLIT - Okrivljene se tereti da su ugradili benzinski agregat u strojarnicu znajući da ispušta otrovne plinove i ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i uzrokuje smrt. Električar tvrdi da je posadi rekao da ne može staviti agregat u strojarnicu, kapetan to negira.

Saslušanjem članova posade broda Atlantia nastavljeno je suđenje vlasniku i kapetanu Zoranu Bauku i Jerku Marasoviću za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i smrt 57-godišnjeg talijanskog poduzetnika Eugenia Vincija.

Tereti ih se da su prije isplovljavanja ugradili benzinski agregat u strojarnicu broda znajući da ispušta otrovne plinove i ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Goste iz Italije ukrcali su na brod u lučici Špinut 10. kolovoza 2019. i otplovili prema otocima. Nakon Brača i Visa, stigli su na sidrište Ždrilac na Paklinskim otocima. Ugljični monoksid se tijekom noći kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje te klimatizacijski sustav proširio u hodnik, salon i putničke kabine.

Vinci je ujutro pronađen mrtav, a ostali su helikopterom prebačeni u splitsku bolnicu. Dvoje djece zadobilo je osobito teške i po život opasne ozljede, ali su spašeni hitnom liječničkom intervencijom, piše Dalmatinski portal.

- Bili smo tri, četiri dana na brodu, sve je bilo normalno. Tog jutra meni i Zoranu Bauku bilo je čudno što se djeca nisu digla. Došla je žena poginulog. Bila je u šoku, sve smo odnijeli na krmu gdje smo ih oživljavali. Zvali smo Hitnu pomoć i krenuli prema Hvaru. Ništa nije bilo prije sumnjivo, agregat se nalazio ispod skala od salona - izjavila je svjedokinja M. J. koja je bila angažirana kao dadilja.

Kuhar T. B. rekao je kako se generator na brodu pokvario i da je zbog toga ugrađen novi.

- Probali smo ga u Omišu. Agregat nije pokazivao da ima problema. Prvu večer smo bili u Milni, drugu u Visu, a onda smo se vratili u Hvar. Sve je bilo normalno, ništa posebno. Tog jutra krenuli smo iz Ždrilca, a onda je došla žena i rekla da joj je mužu slabo. Jerko je rekao da ćemo zvati Hitnu, a ona se vratila rekla da je mužu loše.

Našli smo ga u kadi, ruke su mu bile na leđima. Išli smo u sobu njegove kćeri. I ona je imala napadaj. I sin isto. Izvadili smo ih na krmu, liječnica Hitne pomoći nam je davala upute preko mobitela. Bio je među gostima i jedan, zvali smo ga doktor. Pitao sam se zašto on nije reagirao. Mislio je da su djeca već gotova. Ja sam bacio injekcije za detoksikaciju, doktorica je rekla da ih slučajno ne dajemo djeci - opisao je svjedok.

Dodao je i kako su agregat spustili u strojarnicu te da je radio minimalno.

- Strojarnica ima veliki ventilator, imaju i otvori sa svake strane. Električar nije dao nikakve upute gdje staviti agregat, samo ga je spojio na struju - nastavio je svjedok, koji je naveo i kako su večer nakon tragedije na brodu primijetili neke ljude, premda je bio zapečaćen i s policijskom stražom.

Električar T. K. pokušao je popraviti kvar generatora na brodu, ali je držao da se radi o velikom kvaru i savjetovao je kupnju agregata, naveo je svjedok.

Najprije je stigao trofazni koji nije odgovarao, a potom je nabavljen monofazni koji je smješten u strojarnicu.

Danas je svjedočio i električar T. K. koji je i vatrogasac. Predložio je nabavku agregata od pet, šest kW. Tvrdi da je savjetovao posadi da ga stavi na palubu gdje neće smetati.

- Rekao sam im da mora biti na kuverti. Nisam bio tu kada su ga unijeli preko skala u brod. Taj agregat je mogao u strojarnicu pod uvjetom da ima auspuh za ispušne plinove. Brodski generator je za popravak trebalo izvaditi iz strojarnice, a to njima nije bilo moguće. Ja sam došao kada je taj prvi agregat izbacivao i rekao sam im da nabave monofazni agregat. Bauku i Marasoviću sam kazao da se agregat ne bi smio nalaziti u strojarnici. I Baukovom ocu sam rekao da agregat mora na kuvertu. Tu je bio i lučki kapetan. Svaka nova ugradnja na brod mora inače ići preko registra - kazao je svjedok.

- Meni nije rekao - javio se Marasović.

Odvjetnik Boris Majić prigovorio je iskazu svjedoka kao nevjerodostojnom i ustvrdio kako se na temelju njega ne može donijeti presuda. Predložio je da se vještači njegovog branjenika na okolnosti koliko ga događaj teško pogađa.

Odbijen je prijedlog da se zovu Talijani koji su bili na brodu jer su već ispitani pred istražnim sucem u nazočnosti tužiteljice i branitelja.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Horvatinčić se na trećem suđenju pojadao: “Sotoniziraju me mediji i društvene mreže” | | Morski HR
ŠIBENIK - ‘Nisam kriv, izražavam sućut i žaljenje’, kazao je Tomislav Horvatinčić danas na Općinskom sudu u Šibeniku gdje mu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su strad
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.