3 min. čitanja

Struka i publika u suglasju podijelili nagrade na 57. FDK Omiš 2023.

Struka i publika u suglasju podijelili nagrade na 57. FDK Omiš 2023.
Foto: FDK

OMIŠ - Drugi put u povijesti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo i publika na Trgu sv. Mihovila štitove i leute dodijelili su istim klapama. Prvi i do sada jedini put to se dogodilo na 26. Festivalu 1992. godine kada su nagrade dodijeljene klapama Sinj, Dalmati i Nostalgija.

Ovaj put, nakon 31 godinu, stručno povjerenstvo je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika najviše glasova i Zlatni leut dodijelili zagrebačkoj klapi Bošket i njihovom voditelju Davoru Capkoviću. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, što je po prvi put da se klapa iz susjedne države popela tako visoko na tron omiškog Olimpa. Treće mjesto, brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripali su klapi Mriža iz Splita. Još je jedna zanimljivost ovogodišnjeg Festivala vrijedna spomena. Prvi put u povijesti se dogodilo da obje klape pobjednice završnih večeri ženskih i muških klapa vodi isti voditelj Davor Capković pa je tako on najveći laureat ovogodišnjeg Festivala.

Na proglašenju pobjednika Tomislav Mrduljaš je u ime Hrvatskog društva skladatelja dodijelio nagradu „Franjo Ksaver Kuhač“ za životno djelo (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) skladatelju i melografu Dušku Tambači.

Pored brojnih uzvanika završnoj je večeri, također prvi put, prisustvovala i vidno uživala u izvedbama klapa gospođa Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija RH.

U finalu su nastupile klape: Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket iz Zagreba.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo ocjene je dijelilo u sastavu: Antonela Burić, mag.mus, klapski tenor Branko Tomić, prof. Ivo Lise, prof. Jasminko Šetka, doc.mr.art. Blaženko Juračić, klapski tenor Tonči Miletić Gulin i dr.sc. Ivana Tomić Ferić.

Voditeljski par Završne večeri muških klapa na prepunom Trgu sv. Mihovila i uz izravan televizijski prijenos bili su Edita Lučić Jelić i Miljenko Cvitković.

Mijo Stanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.