2 min. čitanja

Strategije EU-a za jadransko-jonsku regiju kao poveznica prema proširenju EU-a na zapadni Balkan

Strategije EU-a za jadransko-jonsku regiju kao poveznica prema proširenju EU-a na zapadni Balkan
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova 

Strategije EU-a za jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonska inicijativa, kojima Hrvatska predsjeda idućih godinu dana, bit će poveznica prema procesu proširenja EU-a na zapadni Balkan, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Jadransko-jonska inicijativa pokrenuta je 2000. godine, a u njoj su Hrvatska, Slovenija, Grčka, Italija i San Marino te sve države zapadnog Balkana osim Kosova kojeg blokira Srbija.

Europska unija 14 godina kasnije pokreće i Strategiju za jadransko-jonsku regiju s ciljem jačanja regionalne suradnje i brže integracije tog prostora u europski savez.

Hrvatska će od 1. lipnja ove do 31. svibnja iduće godine predsjedati tim formatima koji okupljaju 70 milijuna stanovnika, a svoje prioritete predstavila je danas na konferenciji u Zagrebu.

Grlić Radman je rekao kako su makroregionalne strategije EU-a „u srcu europskog integracijskog procesa” jer je riječ o jedinstvenim alatima koji pomažu u izgradnji zajedničkog europskog prostora.

Zemlje pokrivene Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom surađuju u četiri područja: "Plavi rast" (vezan za more), "Povezivanje regije" (gradnja cesta, plinovoda i puteva), "Kvaliteta okoliša" i "Održivi turizam".

Na prijedlog Hrvatske, koja predsjedanje preuzima od BiH, članice će surađivati i na području socijale.

Grlić Radman je rekao kako ti formati dobivaju novi zamah te da oni mogu biti „poveznica prema procesu proširenja” jer je upravo iskustvo Hrvatske, kao članice EU-a, „od pomoći zemljama zapadnog Balkana”.

Intenzivniji proces proširenja

Njegov kolega iz BiH Elmedin Konaković na konferenciji je naglasio kako bi „tektonske geopolitičke promjene izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu trebale uvjeriti EU da daleko intenzivnije podrži proces proširenja”.

Konaković je rekao da je riječ o veoma važnim inicijativama koje „očigledno daju rezultate”. Naveo je primjer „diplomatske ofenzive” njega, Grlića Radmana i drugih ministara iz članica kako bi EU-u prenijeli da je zemljama zapadnog Balkana u ovom trenutku potrebna konkretnija pomoć jer reforme koje države provode „po europskim pravilima afektiraju našu domaću, ne tako jaku ekonomiju”.

Konaković je kazao kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na skupu GLOBSEC-a u Bratislavi pružila „razlog za nadu i optimizam” jer je adresirala upravo te potrebe zemalja zapadnog Balkana.

Slogan hrvatskog predsjedanja je „Plavo-zelena strategija budućnosti”, a tematski prioriteti su ''veća otpornost kroz bolju povezanost'', pri čemu će se razgovarati o pitanjima poput promicanja potencijala geotermalne energije, Doline vodika Sjeverni Jadran i Jonsko-jadranskog plinovoda, ''održivi rast i turizam'', te ''društvena kohezija''.

Hrvatska će poticati sve teme koje će ubrzavati proces proširenja Unije, ali i one koje osnažuju društvenu koheziju poput tema mladih, društvenog poduzetništva, socijalnog uključivanja ranjivih skupina te osnaživanja žena na tržištu rada.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.