3 min. čitanja

Zbog jezivih primjera devastacije, novi zakon propisuje do 130 tisuća eura za privatnu plažu ili mol za vezivanje broda!

Zbog jezivih primjera devastacije, novi zakon propisuje do 130 tisuća eura za privatnu plažu ili mol za vezivanje broda!
Foto: Morski HR / Arhiv

Za privatnu plažu ispod apartmana ili mol za vezivanje broda - kazna i do 130 tisuća eura. Kada to čujete, čini se da nikad nikome ne bi palo na pamet betonirati pomorsko dobro.

Upravo to sprema novi Zakon o pomorskom dobru. Dnevnik Nove TV donosi, u najmanju ruku, tužnu sliku obale s krajnjeg juga.

Općina Konavle, mjesto Molunat izvrstan je primjer koji pokazuje kako je to kada priroda nagradi, a čovjek uništi. Ovo je najjužnije turističko mjesto u Hrvatskoj, ljeti je obala prepuna ležaljki, danas tek okupana valovima.

Samo na primjeru toga malog mjesta na jugu Hrvatske, mjesta Molunat, možemo vidjeti kako izgleda devastacija obale koja se događa već godinama, bez ikakve kontrole i bez ikakvih kazni.

Komunalni redari, lučka kapetanija, pa i policija, svi su upoznati s problemom betonizacije pomorskog dobra. No pomaka nema. Iz godine u godinu niču nove plaže i nova pristaništa.

EKSKLUZIVNO Oleg Butković za Morski HR o novom Zakonu koji je na e-Savjetovanju: “Kazne će biti stroge - Želimo poslati poruku da je pomorsko dobro naš zalog za budućnost!”
Radna skupina unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ovih je dana dovršila rad na Nacrtu prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime je napokon objavljen u e-Savjetovanju te će sljedećih mjesec dana biti u javnoj raspravi. Tim povodom je podpredsjednik Vlade i minist…

Jedinice lokalne samouprave ne poštuju zakone

Na oko tri kilometra obale u mjestu Moluntu gotovo da nema mjesta, uvale koja nije betonizirana, to jest privatizirana. Od krajnjeg juga, Vruje, Zmajana, pa do Umaga, problemi su na cijeloj obali. Trend je da se sve više obale nasipa, tvrde iz Zelene Istre.

- Mi smo svjedoci da i same jedinice lokalne samouprave ne poštuju uvijek sve zakone, ne poštuju procjene utjecaja na okoliš te i same imaju tu tendenciju promovirati projekte koji nasipavaju pomorsko dobro i podilaze turističkom sektoru - kazala je Irena Burba iz Zelene Istre.

Papir sprema velike promjene, od inspekcijskih ovlasti za komunalne redare i lučke kapetanije pa do vrtoglavih kazni i rušenja postojećih građevina.

- Za nezakonitu gradnju recimo jednog mula kazna seže i do 130 tisuća eura. Ono što je napravljeno na pomorskom dobru, a nije u prostornim planovima općina i gradova, bit će uklonjeno - upozorava Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

D.G.

Bilaver potvrdio: “Pristup plažama neće se ograničavati!”
Osim uspješne borbe za svakog turista i turističku zaradu ovu ljetnu sezoni obilježio je tihi rat najprije otočana, ali i udruga za zaštitu pomorskog dobra koji se otvoreno protive novim Vladinim izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. U javnosti se stekao dojam kako Vlada zastupa naplaćivanje pr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.