Stotine građana Dugog Rata izišlo na ulice: "Rješite nas šljake, ovo već predugo traje!"

DUGI RAT - U 12 sati u Dugom Ratu započeo je novi prosvjed ispred bivše tvornice. Problem je, naravno, isti - šljaka. Već godinama traje 'natezanje' oko sanacije, a zdravlje građana stavljeno je "na čekanje".

Unatoč lošem vremenu na terenu je nekoliko stotina građana. Istaknute su poruke "Ubrzajte sanaciju, riješite nas šljake!", "Ovo je borba za zdravlje naše djece i nas", "Ne želim udisati rak", preonsi Dalmacija danas.

Foto: Televizija Dugi Rat / Youtube / Screenshot

"Molimo Torcidu i medije da daju podršku mještanima u borbi s velikim problemom!"

- Tražit ćemo svoja prava, prava na život bez smeća i prljavih igara - poručio je načelnik Tonči Bauk i zamolio sve Saborske zastupnike koji zastupaju Splitsko dalmatinsku županiju, udruge, prijatelje naše općine, Torcidu i medije da dođu i daju potporu mještanima za borbu s velikim problemom.

- Prvi naš prosvjed organiziran prošle godine donio je male pomake. Za nas su ti pomaci bitni ali Ministarstvo općinu Dugi Rat ne doživljava kao mjesto s 257.000 tona štetnog otpada. Za njih je to mala i nebitna glasačka sredina na nekom zabitom mjestu “u srcu Jadranske obale.

’90-ih crna točka Jadrana koja se morala ukloniti zbog kojekakvih mešetara i njihovih osobnih interesa. Moram istaknuti da sanaciju čekamo od 2011. godine a krivicu moramo snositi i mi mještani jer se nije čuo naš glas. Žalosno je da se moramo prepucavati s Ministarstvom je li šljaka opasna ili ne. Šljaka je opasna ako su i samo malo povišeni parametri s obzirom na zakonske propise - kaže Bauk.

Spremni ići na Markov trg!

- Ukloniti je moramo što prije jer mi smo svjedoci što se događa na području općine Dugi Rat. Ako je jedna generacija iz tvornice otišla u mirovinu, druga izgubila posao zbog rušenja tijekom rata uz obećanje blagodati od turizma, što nama preostaje nego boriti se do kraja - poručio je i upozorio:

- Ako Ministarstvo ne reagira na naš apel, spremni smo ići i na Markov trg s kamionima punim šljake.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnicima Dugog Rata prekipjelo: “U nedjelju prosvjedujemo, jer imamo pravo na život bez smeća!”
Načelnik općine Dugi Rat, Tonči Bauk pozvao je mještane na prosvjed kojeg planiraju održati u nedjelju 13. studenog ispred bivše tvornice Dalmacija. “Pozivam mještane općine Dugi Rat na prosvjed 13.11. u 12 sati ispred bivše tvornice na kojem ćemo tražiti svoja prava, prava na život bez