2 min. čitanja

Stonska obilaznica ušla u zadnju fazu projekta

Stonska obilaznica ušla u zadnju fazu projekta
Foto: Hrvatske ceste

STON - Ovoga ljeta Pelješkim mostom i dijelom pristupnih cesta Hrvatska je povezana sa svojim jugom, a ovih dana privodi se kraju i preostala, četvrta faza - stonska obilaznica - kojom se završava cijeli projekt.

Stonska obilaznica već se odavno očekuje, posebno je to izraženo tijekom ljeta kada je stara stonska cesta zakrčena automobilima.

- Mogu reći da je tijekom ljeta bilo dosta napeto, ali zahvaljujući policiji uspjeli smo da se promet kroz Ston odvija nesmetano. Nije bilo zastoja, ali bilo je gužve - rekao je za Dnevnik HRT-a načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Sad će, dodao je, svi oni koji su bili isključivo u tranziciji moći koristiti obilaznicu čime će se značajno smanjiti gužve u njegovom gradu. Oni koji žele doći u Ston i dalje će to činiti starom cestom.

- Mišljenja sam da Ston ima što za ponuditi, od gastronomije, povijesti do svih ostalih stvari koji se tu događaju i uvjeren sam da će ljudi koji žele doći ciljano u Ston biti i više nego dobrodošli i jako lijepo prihvaćeni - kazao je Antunica.

- Planiramo, znači, do kraja prvog mjeseca završiti sve konstrukcijske radove iza čega slijedi ugradnja opreme i instalacija na objektima i na trasi. Nakon toga znači završna ispitivanja statičke stabilnosti samih konstrukcija, ispitivanje prometne opreme i instalacija i onda tehnički pregled i puštanje trase u promet - istaknuo je glavni inženjer gradilišta Ivo Mušura.

Kada se odradi betonaža preostalih sedam metara cijela konstrukcija stonskog mosta bit će dovršena. Riječ je o najzahtjevnijem prilazu Pelješkom mostu, vrlo specifičnom, što je jedan od razloga zašto ova faza još nije dovršena.

- Ova dionica ima tri objekta koja su na jednom ovako uskom prostoru gdje iz tunela prelazimo na most i nakon toga opet u tunel tako da je vrlo skučen prostor, a sva tri objekta su izuzetno zahtjevna - poručio je Ivica Tutman iz Hrvatskih cesta.

Stonski most dug je petsto metara i bit će dio još preostalih sedam i pol kilometara pristupnih cesta. Nakon završetka konstrukcijskih radova, vjeruje se da će najdulje potrajati tehnički pregledi, piše HRT.

- Tu ne možemo precizirat točan datum, ali evo praktički smo na završetku projekta - pojasnio je Tutman.

Posljednja dionica u promet bi trebala biti puštena do početka iduće turističke sezone. Tako će se stati na kraj gužvama u Stonu i zaokružiti priča o boljoj prometnoj povezanosti krajnjeg juga.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jutros je napokon spojen most Ston! | | Morski HR
Rano jutros podignut je i posljednji segment 485 m dugog mosta Ston, koji povezuje dva tunela na stonskoj obilaznici, doznaje se iz Hrvatskih cesta. Posljednji segment čelične nosive
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.