1 min. čitanja

ŠTO SE DOGAĐA? More je u Neretvanskom kanalu značajno promijenilo boju, a sve je snimio i satelit!

ŠTO SE DOGAĐA? More je u Neretvanskom kanalu značajno promijenilo boju, a sve je snimio i satelit!
Foto: Dalmacija danas / Youtube / Screenshot / NASA

PLOČE/TRPANJ – More na području Neretvanskog kanala od Ploča pa sve do Makarske rivijere poprimilo je u zadnjih par dana zelenkastu boju.

– Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego je uobičajeno i to na ogromnom području – rekao je čitatelj Dalmacije Danas koji je u ponedjeljak putovao trajektom na relaciji Ploče-Trpanj.

Kako se može vidjeti na snimci koju šalje čitatelj koji je danas putovao trajektom na relaciji Ploče – Trpanj na Pelješcu, more je izgubilo svoju karakterističnu boju i više nalikuje boji neke rijeke.

– Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego je uobičajeno i to na ogromnom području – kazao je čitatelj.

Od početka mjeseca u dolini Neretve, ali osobito u susjednoj Hercegovini pale su vrlo obilne oborine, ponegdje i preko 300 litara po kvadratnom metru. Jake oborine nakon sušnog razdoblja izazvale su bujice krajem prošlog tjedna u dijelovima BiH, a sve je to utjecalo na razinu rijeke Neretve koja je promijenila boju zbog velike količine bujičnih voda koje su sadržavale blato i ostale primjese.

Satelitska snimka otkriva zamućenost zbog dotoka riječne vode iz Neretve (NASA)

Sve je to u konačnici Neretvom stiglo do mora, a struje su potom zamućeno more proširile na sjeverozapad, prema makarskoj području. Jučer je meteorološki satelit snimio ovo područje dok je prevladavalo vedro, a na snimci se jasno raspoznaje rasprostranjenost ove pojave.

Zamućeno more trajat će još neko vrijeme.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.