2 min. čitanja

Što bi se dogodilo kada bi veliki brod udario u Pelješki most?

Što bi se dogodilo kada bi veliki brod udario u Pelješki most?
Foto: Hrvatske Ceste

Bi li Pelješki most mogao izdržati udar kontejnerskog broda, od 300 metara? Ili bi se poput mosta u Baltimoreu jednostavno urušio noseći sa sobom ljude i automobile?

Most u Baltimoreu izgrađen je davne 1977 godine, dug je čak 2,6 kilometara i predstavlja žilu kucavicu, preko njega godišnje se preveze 11,5 milijuna vozila.

Gordana Hrelja Kovačević, dipl. ing. građ. rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako se radi o čeličnom mostu. Stupovi su, kao i temelji armirano-betonski.

- Tvrdi se da je most projektiran po svim važećim propisima. No, od tada su se brodovi povećali. I masa brodova se povećala za čak 50 posto. Kad se brod projektira postoje propisi. Kod nas su važeće europske norme, odnosno hrvatske norme, koje su preuzete od europskih. A koje definiraju veličinu na koju moramo dimenzionirati most koji projektiramo, poručila je.

Pelješki most preračunat je na udar srednjeg broda

I sad ono glavno pitanje - bi li naš Pelješki most mogao izdržati udar 300 metara kontejnerskog broda punog tereta?

Hrelja Kovačević naglasila je kako ispitivanja ne postoje. To nije dio standardnih ispitivanja. Novi mostovi se ispituju na prometno opterećenje.

- Što se tiče udara broda, nema ispitivanja. Međutim, mostovi se preračunavaju, Pelješki most je preračunat na udar broda. Ne na udar ovako velikog broda, on je preračunat na udar srednjeg broda, duljine stotinjak metara. Tamo su također predviđene određene mjere zaštite, što je također bitno, istaknula je.

Na Pelješkom mostu su gumeni, rotacijski odbojnici na stupovima, koji se nalaze uz plovni put. Dakle, kada bi u Pelješki most udarila ovakva grdosija vjerojatno nam se ne bi pisalo suviše dobro!

Foto: Hrvatske Ceste

Što se Sjedinjenih Država tiče, katastrofa koja se dogodila na mostu u Baltimoreu imat će ozbiljne posljedice na tamošnju američku ekonomiju, jer je taj most ionako bio usko grlo za prijevoz raznih roba posebno ugljena.

Gordana Hrelja Kovačević rekla da se teško može govoriti o rekonstrukciji mosta, vjerojatno se će graditi novi most.

Gradnja novog mosta mogla bi trajati manje od tri godine, jer je hitni slučaj.

Most u Baltimoreu imao je armirano betonske nosive konstrukcije koje prilikom udara jednostavno nisu izdržale, raspale su se kao da su od papira i to za tri sekunde.

Redovito održavanje mostova pridonosi sigurnosti

Krenula je obnova krčkog mosta izgrađenog ranih 80 tih godina koji povezuje Krk i kopno? Postoji li rok trajanja mostova, posebno onih koji se koriste 365 dana?

Hrelja Kovačević naglasila je kako životni vijek građevine za normalne mostove iznosi 50 godina.

- Za važnije građevine je i sto godina, a može biti i više od sto godina. Kada je projektiran Pelješki most uzimani su svi parametri za trajnost veći i od sto godina, poručila je.

Što se tiče samog održavanja, Hrelja Kovačević, rekla je da mostove treba redovito održavati. I pregledavati po propisima.

J.T.

 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.