Stižu dodatni tegljači i mehanizacija – Egipatski predsjednik: “Ako ne uspijemo, spremamo se za treću opciju”

Dva dodatna tegljača, pod nizozemskom i talijanskom zastavom stižu do egipatskog Crvenog mora kako bi pomogla u odsukavanju mega-broda Ever Given. Tegljači i dalje potežu i guraju 400 metara dug brod, nakrcan s preko 18 tisuća kontejnera, dok bageri i ostali strojevi i dalje usisavaju pijesak ispod plovila i blato nabijeno na njegov pramac.

Upravitelj Sueskog kanala, Osama Rabie rekao je da će i još dva lokalna tegljača, nazvana Abdel Hamid Youssef i Mostafa Mahmoud, biti otpremljena da sudjeluju u pokušajima tegljenja. Rabie je otkrio da su postupci bageriranja do sad izvukli oko 27.000 kubičnih metara pijeska, s dubinom od 18 metara.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi naručio je pripreme za prebacivanje tereta iz divovskog kontejneraša. Naime, ako pokušaji odsukavanja na kojima se sada radi ne uspiju, iskrcavanje tereta s broda, trenutno je treća opcija za njegovo pomicanje. Prve dvije opcije su vuča broda s obje strane, dok je druga iskopavanje pijeska i blata ispod pramca bagerima. Egipatski predsjednik se odlučio započeti pripreme za treću opciju, u slučaju da prve dvije opcije ne uspiju.

Kad se kanal otvori, trebat će do 6 dana da prođu svi brodovi

Brodski div Maersk danas je priopćio da ta tvrtka i njihovi partneri trenutno imaju 22 plovila koja čekaju prolazak kroz Sueski kanal, koji je od utorka blokiran.

– Jednom kada se kanal ponovo otvori, konvoj bi imao za cilj kontinuiranu vožnju – poručili su iz Maerska, dodajući kako bi prema procjeni Uprave Sueskog kanala, trebalo proći tri do šest dana da prođe čitav red.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Maersk i partneri preusmjerili su 14 plovila koja obilazno oko Afrike, preko Rta dobre nade.

Jedan od najvećih broblema među plovilima koji čekaju su brodovi natovareni stokom koja danima na vrućini stoji u uvjetima koji su zabrinjavajući, a dok blokada ulazi u peti dan, ponestaje zaliha. Egipat je žurno poslao veterinare da pregledaju stoku na tim brodovima. Ministarstvo poljoprivredete zemlje priopćilo je u nedjelju kako su poslana tri veterinarska tima, u suradnji s Upravom Sueskog kanala, koji će pregledati životinje i osigurati im potrebnu stočnu hranu.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Ako se brod oslobodi do ponedjeljka, brodska industrija može apsorbirati sve neugodnosti, rekli su analitičari, no potraje li sve puno duže, lanci opskrbe i potrošači mogli bi početi uočavati velike poremećaje.

Niže pogledajte timelapse videosimulacije preusmjeravanja Ever Givena, kojeg prema podacima o položaju broda u stvarnom vremenu, rekonstruira tim VesselFindera.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPREDAK Četrnaest tegljača zatrubilo, uspjeli su pomaknuti golemi brod u Sueskom kanalu
Konferencija za novinare u Egiptu: “Utrkujemo se s vremenom, kako bi oslobodili vitalnu arteriju svijeta”