Stipe Petrina nakon uvođenja eura: "Što će ostati od Hrvatske? Grb, zastava i himna..."

Načelnik Primoštena Stiše Petrina, osvrnuo se na uvođenje eura u monetarni sustav Republike Hrvatske.  

- Euro je stupio na scenu .I što će ostati od Hrvatske? Grb, zastava i himna svakako. I predsjednik, razumije se samo po sebi. A osim toga – malo, vrlo malo. Ostat će državica-sluga koja će poslušno izvršavati naređenja onih iz bruxelleskih središnjica, i Atlantskoga pakta i Europske unije.

Kao i onih iz međunarodnih centara financijske moći koji iz pozadine vuku konce. Ostat će državica nošena paranojom i ksenofobijom, ne samo prema balkanskim susjedima (jer, Hrvatska nikad i nije bila na Balkanu, zar ne?), nego i prema svima koji su drugi i drugačiji.

Ostat će državica s uništenim gospodarstvom (i prebrisanim sjećanjem na prosperitetno hrvatsko gospodarstvo iz vremena ex Juge), ali s tržištem otvorenim za drugorazrednu robu iz razvijenih zemalja, ujedno i rezervoar za jeftinu radnu snagu. Privatizirat će se (opljačkati, naravno) ono malo što još nije privatizirano.A demokracija? Pa kome to još treba?

Nakon što smo inaugurirali euro za kojega nitko u Hrvatskoj nije glasao (barem ne pošteno i transparentno ), znat ćemo "dovesti u red" i sve one koji bi – možda – postavljali neugodna pitanja, ili se usudili imati drugačije mišljenje. Drugačije od koga? Pa, zna se. To nam je, uostalom, već i nagoviješteno.

U svome stanu, kući i dvorištu moći ćemo govoriti ono što mislimo, izvan toga ono što je propisano. I time će eksperiment poznat pod nazivom "stvaranje demokratske Hrvatske" biti završen. Točnije, on već i jest završen – uvođenjem valute koja će nas udaljiti i od ono malo kakve takve financijske  neovisnosti - predviđanja su Stipe Petrine, za koja se nadamo da se ipak neće ostvariti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIPAZITE NA OVO! Čim je stigao euro, krenula neopravdana poskupljenja i muljanja s računima - Plenković sazvao hitan sastanak!
“Kako ih nije sram?” - samo je jedna od poruka, pristigla u našu redakciju na ime onih ugostitelja i trgovaca koji su se dobro okoristili prijelaznim razdobljem promjene valute u kojem je moguće plaćati kunama i eurima. - Danas u jednom trgovačkom lancu, cijene u eurima i kunama - ka