Stipe Božić: "Obuka za članstvo u HGSS-u traje tri godine, a mit je da češki turisti idu u japankama na planine."

Krajem prošlog tjedna snijeg i oluja zameli su dijelove Hrvatske. Mnogi putnici ostali su zarobljeni na cestama unatoč prognozama i preporukama da izbjegavaju putovanja. Spašavali su ih, kao i uvijek, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Poznati hrvatski planinar Stipe Božić u Novom danu se osvrnuo na spašavanje u rizičnim situacijama. Kazao je kako se ne može reći daje HGSS najbolje organizirana služba jer tu je i MUP.  

SNJEŽNO NEVRIJEME Ravnateljstvo policije angažiralo maksimalan broj policijskih snaga
Policijski službenici brini se o sigurnosti svih građana zatečenih na cestama te na odmorištima, izvještava večeras MUP. Prema informacijama Hrvatskog autokluba, do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. Na DC 1, u blizini mjesta…

- Nedostaje pripreme i koordinacije jer da je toga bilo ne bi bilo toliko problema - rekao je.

- Mi smo svi za sve. Kada neka situacija zakaže onda će sve stanice skočiti i pomoći. U ovom slučaju je koordinacija bila slaba pogotovo jer se optužuje vozače sa ljetnim gumama. Policija ih je morala preusmjeriti i zabraniti im prolaz rampama. Cestari su morali poslati na ta područja svu mehanizaciju jer nije to toliki snijeg kao u Norveškoj, Švicarskoj ili Austriji - objašnjava Božić.

- Mi bi često angažirali privatne strojeve i dolazili do unesrećenih. U ovom slučaju se ti scenariji koji su se trebali napisati ranije, nisu napisani. Najvažnije da ima znanja u Hrvatskoj i treba ga uvezati i upotrijebiti - smatra Božić.

DALMACIJA ODSJEČENA - HAK objavio novo izvješće
Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko od…

Dodaje kako je u HGSS-u važan motiv.

- Mi jesmo služba i jesmo u zakonu i dio smo sustava Civilne zaštite. Ima 25 stanica po Hrvatskoj s 1.000 ljudi i vrlo je teško doći do značke HGSS-a. Motiv je teško naći u redovnim službama, ali ovdje mi uvijek sa svojom brojnošću možemo skočiti bilo gdje, bilo kada i na bilo kojem mjestu - rekao je.

Kaže da je za članstvo u HGSS-u potrebno prvo da je osoba planinar, penjač, speleolog ili ako se radi o spašavanju na vodi – vodaš, kako to kolokvijalno zovu.

- Nakon toga slijedi preporuka jer mi nikoga ne primamo na molbe niti s ulice. Mi imamo izviđače koji traže takve ljude, specijaliste, i onda ih pripremamo. To je mukotrpan proces. Tri godine traje ta obuka. Poslije ide specijalizacija za helikoptersko spašavanje, potrage, stijene i to još dugo traje. No zato naši članovi ostaju operativni i do 20 godina - otkrio je Božić.

HGSS CIJELU NOĆ IZVLAČILI PUTNIKE Iz Karlobaga odveli pacijenta na dijalizu
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja cijeli dan i noć pokušavali su doći do svih putnika koji su zameteni u snijegu. Na cesti he ostalo dosta automobila, a mnogi od njih na put su krenuli s ljetnim gumama. Angažirane su stanice Zadar, Šibenik, Split i Gospić. HGSS, stanica Gospić

Što se novca tiče kaže kako je u zadnjih 15-ak godina napravljen napredak.  

- Dobro smo opremljeni, ali nedostaje nam infrastruktura. Naši kolege vatrogasci gotovo u svakom selu imaju vatrogasni dom, a mi imamo svega tri prostora - napomenuo je.

- U Hrvatskoj imamo ozbiljnu civilnu zaštitu s desetke tisuća članova, ali nemojmo zaboraviti da su sudionici tog sustava i naši kolege vatrogasci, Crveni križ i ostale organizacije. No nedostaje povezanost tog sustava, možda i ljubomore države s obzirom na volontere jer volonteri nisu po njima ozbiljni, ali vidjeli smo da oni izgaraju do kraja - rekao je.

Božić kaže da su oni dobrovoljci i njihove usluge ne bi trebalo naplaćivati, ali neke druge stvari poput korištenja helikoptera i druge opreme treba.  

- Mit je da češki turisti idu u japankama na planine. Mi smo u cijeloj povijesti možda jednom vidjeli japanke - dodao je za N1.

Najmanje 25 vozila ignoriralo zabrane i zaglavilo - HAC: “Vozači misle da im zimske gume ne trebaju!”
Prometni kolaps na autocestama nastao je zbog ogromne količine snijega i olujnog vjetra. Zato su otvoreni prihvatni centri za vozače u Gospiću, Obrovcu, Gračacu i Kninu. Dalmacija je zbog vremenskih uvjeta odsječena od Hrvatske, a HGSS-ovi spasioci na terenu pomažu izvući one koji su zaglavili u sni…

I.G.