2 min. čitanja

Krkom se širi Crvena palmina pipa, štetnik čiju pojavu treba hitno prijaviti

Krkom se širi Crvena palmina pipa, štetnik čiju pojavu treba hitno prijaviti
Foto: Unsplash

KRK - Nametnik je već napravio štetu na pojedinim područjima Dalmacije, Istre i Kvarnera, a sada se širi i na otoku Krku. Pojavu invazivnog štetnika potrebno je što hitnije javiti komunalnim službama.

Na području otoka Krka ponovno se pojavio nametnik koji je prethodno poharao pojedina područja Dalmacije, ali i Istre i Kvarnera. Crvena palmina pipa invazivni je štetnik koji se zadnjih godina sve više širi priobaljem.

- Budući da zaraženim palmama treba stručni tretman - kako ne bi došlo do još veće štete - apeliramo na građane da se u slučaju uočavanja simptoma moguće pojave ovoga štetnika, jave nadležnim komunalnim službama, bez obzira nalaze li se palme na javnim ili privatnim površinama, kako bi se izvršio preliminarni nadzor i dale upute o daljnjim mjerama - navodi Otok Krk.

Prije izvjesnog vremena Crvena palmina pipa pojavila se na području Malinske gdje je uništavanjem, odnosno spaljivanjem zahvaćenih stabala, uspješno zaustavljeno njeno daljnje širenje.

Međutim zaraza palmi uzrokovana ovim štetnikom i dalje se širi, posebno u gradu Krku i na području Šotoventa. Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelja koji bi fitosanitarnim inspektorima ‘olakšao posao’ i jedini pravac u kojem se može djelovati je preventiva.

Crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) na najagresivniji način napada palme, a širi se velikom brzinom poput infekcije. Prvi znaci napada su deformirani listovi, kao da ih je netko zarezao škarama, zatim suhi listovi na potpuno zelenoj krošnji, rupe pri bazi palminih listova, uz pojavu 'piljevine' itd. U svakom slučaju potrebno je reagirati što hitnije.

Zaražene palme 'liječe' se biološkim i kemijskim metodama, ovisno o fazi zaraze. U slučaju kada se pipa nije jako razmnožila, ima šanse za oporavak. U suprotnom, zbog najezde stotina ličinki, cijelo stablo propadne.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Počelo tretiranje palmi u Veloj Luci | | Morski HR
U Veloj Luci je u tijeku drugo po redu tretiranje uličnih palmi zaštitinim sredstvima protiv crvene palmine pipe i palminog drvotoča, dva nametnika koja mogu napraviti nepovratnu štetu na

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.