2 min. čitanja

Status privremene zaštite raseljenim osobama iz Ukrajine produžen do 4. ožujka 2024. godine

Status privremene zaštite raseljenim osobama iz Ukrajine produžen do 4. ožujka 2024. godine
Foto: MUP

Raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju privremenu zaštitu u Republici Hrvatskoj, automatizmom je produljena privremena zaštita do 4. ožujka 2024. godine.

Raseljene osobe iz Ukrajine pod privremenom zaštitom u Republici Hrvatskoj trebaju osobno doći u policijsku upravu/policijsku postaju prema mjestu boravišta radi ovjere produženja važenja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom, od 15. veljače 2023. do 30. travnja 2023. godine.

Produženje će se evidentirati u postojećoj iskaznici stranca pod privremenom zaštitom, dakle nije potrebno podnositi zahtjev za produženje privremene zaštite.

Svaka policijska uprava/postaja će temeljem evidentiranog broja osoba raseljenih iz Ukrajine sa statusom stranca pod privremenom zaštitom na svojem području organizirati produženje iskaznica.

Osobe koje ne trebaju osobno doći u policijsku upravu/policijsku postaju su:

  • djeca mlađa od 16 godina - roditelj/posebni skrbnik daje na ovjeru iskaznicu djeteta;
  • osobe s posebnim potrebama koje se ne mogu kretati - član obitelji ili nadležna osoba iz ustanove u koju su smješteni, temeljem izjave u kojem je odnosu s osobom za koju vrši ovjeru iskaznice i dokaza o nemogućnosti dolaska osobe, npr. dokumentacija o smještaju u posebnu ustanovu).

Ako je raseljena osoba iz Ukrajine pod privremenom zaštitom promijenila adresu stanovanja prije produženja roka važenja iskaznice te još nije izvršila promjenu adrese u iskaznici, potrebno je popuniti Obrazac 11 (obrazac zahtjeva prijave/odjave prebivališta adrese stanovanja azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom te prijave/odjave boravišta/adrese stanovanja stranca pod privremenom zaštitom) i dostaviti dokaz o smještaju (ugovor o najmu stana, izjava stanodavca).

Policijske uprave/policijske postaje na čijem području je organiziran kolektivni smještaj će u dogovoru s Ravnateljstvom civilne zaštite organizirati ovjeru iskaznica za raseljene osobe smještene u kolektivnom smještaju. Raseljene osobe koje borave u kolektivnom smještaju će o organizaciji i terminima produženja biti obaviještene u okviru kolektivnog smještaja.

Osobe koje se jave za produženje iskaznice nakon 30. travnja 2023. godine neće izgubiti status privremene zaštite te će imati i dalje prava i obaveze koje proizlaze iz statusa.

S obzirom da raseljene osobe iz Ukrajine pod privremenom zaštitom neće izgubiti status ako nemaju provedenu ovjeru produženja u iskaznici do 30. travnja 2023. godine, nije potrebno stvarati gužve u policijskim upravama/policijskim postajama - prije odlaska u nadležnu policijsku upravu/policijsku postaju informirajte se kako je organiziran prijem radi produženja iskaznice.

Trajanje/prestanak privremene zaštite

Podsjećamo da su propisani načini prestanka privremene zaštite u Republici Hrvatskoj:

  • istek najduljeg dopuštenog vremena trajanja privremene zaštite ili
  • odluka Vijeća Europske unije.

U slučaju da se raseljena osoba iz Ukrajine preseli u drugu državu članicu Europske unije i ondje želi ostvariti pravo na privremenu zaštitu, boravišna dozvola temeljem privremene zaštite u Republici Hrvatskoj mora se povući, kao i prava koja proizlaze iz nje.

Naime, ne mogu se uživati prava iz privremene zaštite u više od jedne države članice Europske unije.

U tom slučaju potrebno se odjaviti/obavijestiti e-mailom ili na drugi način policijsku upravu/postaju prema mjestu boravišta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.