5 min. čitanja

Stari i novi direktor zadarske Turističke zajednice za Morski HR: „Ključ (ne)uspjeha je (ne)suradnja s Gradom“

ZADAR – U posljednje vrijeme sve se češće propitkuje je li se zadarski turizam sveo na pizza cut destinaciju s turistima u prolazu, a pitanja „je li podbacio jučerašnji koncert Rite Ore u dvorani Krešimira Ćosića?“ dodatno potpiruju medijsku pažnju daleko van granica Donatova grada. Što se događa zadarskom turizmu i kako je to izgledalo prije nekoliko godina kad je bio jedna od najpoželjnijih destinacija, i prije jučerašnjeg koncerta pokušali smo doznati sa starim i novim direktorom Turističke zajednice Zadar. Zvonko Šupe i Mario Paleka za Morski.hr slažu se u jednom: Ključ za (ne)uspjeh je (ne)kvalitetna suradnja s Gradom Zadrom.

Zvonko Šupe je 2015. godine otišao u mirovinu, a onda su za zadarsku Turističku zajednicu, bolje reći zadarski turizam u cjelini – krenuli problemi. Barem ako ste naviknuti na destinaciju prepunu događanja u koju su iz ničega koncerte počele održavati svjetske mega zvijezde. Destinacija se odjednom našla bez plana i programa, koncerti su utihnuli, a središtem grada su zavladali fast-foodovi (da se ne lažemo, nije da ih ni prije nije bilo), pa su zadarski Poluotok prozvali i pizza-cut destinacijom. Nakon njega stigao je Ante Rados, koji se kratko zadržao i otišao kad je vidio u što je ugazio. Odnio je vrag šalu, pa se često prozivanog, sada već „dobrog starog Šupu“ počelo ironično zazivati natrag i prisjećati se „ljepših“ vremena kad su problemi bili benigniji.

Zadar kao koncertna destinacija

Pitanje o tome kako radi Turistička zajednica nakon njegova odlaska, nije želio previše komentirati, već je kratko odgovorio da rade odlično. Kad je u pitanju karta koncertnih destinacija svjetskih zvijezda, Šupe je sa suradnicima na nju markirao Zadar. O tome kaže.

– Ima drugih stvari koje sam radio, a to je bio samo šlag. Inače nije na turističkoj zajednici da organizira koncerte, to mogu i profesionalne agencije. Ali, ako se odlučite za nešto, onda koristite situacije koje su tu negdje – napominje Šupe prisjećajući se vrebanja slobodnih termina pjevačkih zvijezda na europskim turnejama. Tako je, naime, Zadar najčešće bio na dvostrukom dobitku; uvršten na koncertnu kartu i dobio bi povoljnije uvjete koncerta.

– Bilo je 15-20 koncerata koje smo organizirali. Nema tu puno mudrosti. Opsežan program kojeg treba izvršavati jedna je od stvari koja na kraju ostane upečatljiva. Ja sam bio tu kao i svi drugi, zajednica pojedinaca koja je bila vrlo kvalitetna i osposobljena. I, vjerujte mi, mogla je odoljeti svim izazovima – kategoričan je Šupe i nastavlja:

– Ma pazite, mogli smo sve i može se općenito sve, ako vam ne stoji ništa na putu osim više sile. Zamjerali su mi oni koji ne razumiju ovaj posao, a oni koji me možda danas hvale… a šta će me hvaliti, ja sam bio kvalificiran i plaćen za to što sam radio. Imao sam predobre suradnike, a za ovaj posao treba biti kvalificiran! Ja nisam rođen u turističkoj zajednici, bio sam prije direktor prodaje najjače turističke tvrtke u onoj zemlji, tako da nisam pao s ceste, ni s neba na to radno mjesto – priča Šupe.

“Odlučuje politika, a ako oni ne razumiju što je Turistička zajednica onda je to druga stvar”

– Ne griješe ljudi niti oni odlučuju, unutar Turističke zajednice ili neke druge institucije. Odlučuje politika. A stvar je u tome što očekuju ovi koji su po ingerenciji iznad njih, ovi u politici koji odlučuju.

Mi smo imali izvanrednu suradnju s Gradom i dobro smo surađoivali, ako smo bili uspješni, bili smo uspješni zajedno jer smo dobro surađivali s njima – komentira svoj dobar odnos s bivšim gradonačelnikom, kontroverznim Božidarom Kalmetom.

– Uživam u mirovini jer sam posao odradio dobro, nikome nisam ostao dužan i nemam se razloga ikome pravdati, a to što sam znao raditi posao, to je druga kategorija.

A na ovo pitanje bi li se vratio „popraviti stanje“ u Turističkoj zajednici, mogu vam odgovoriti da se ne bi javio na taj teoretski poziv jer toliko ima kvalitetnih kadrova koje bi mogli izvoziti. Ali da mi je to ljubav, to je druga stvar; netko voli goblene i modele brodova, a ja sam cijeli život opredijeljen na hotelijerstvo i turizam.

Postoji Zakon o Turističkoj zajednici kojeg je izglasao Sabor i toga bi se trebalo držati. A ako ga se drže oni koji predlažu i postavljaju ljude, onda je to u redu, a ako oni ne znaju ni ne razumiju što je Turistička zajednica onda je to sasvim neka druga stvar – znakovito zaključuje Šupe.

A nakon Radosa stiže „treća sreća“. Ili ne? Puno problema i prozivanja u medijima, a na stolici direktora Turističke zajednice nije niti godinu dana. Nismo tu da sudimo, ali jesmo da pitamo aktualnog turističkog šefa u Zadru, Maria Paleku.

– Nisam dugo tu da mogu donijeti zaključak koliko dobro radim. Primjećujem da treba izvjesno radzdoblje da bi se stvari unaprijedile i da bi pratili novonastale trendove u turizmu. Moj prethodnik Zvonko Šupe je radio jako dobro u okolnostima kojima se nalazio, a današnje okolnosti su drukčije – odgovara Paleka na pitanje o kvaliteti svog rada i stanja turizma i turističke ponude u Zadru.

Sezona u plusu 9 posto

– Proteklih 11 mjeseci rada bi okarakterizirao sadržajnim. Ciklus od jedne godine je vrlo važan. Primjećujem da postoji stanoviti iskorak u turističkoj ponudi i okolnosti u kojima se nalaze Dalmacija, Hrvatska i Zadar. Unatoč svemu, sezona je u plusu – 9 %, a sustav eVisitor je mjerodavan.

S Palekom smo razgovarali prije famoznog koncerta za kojeg su se ulaznice prodavale na Njuškalu, dijelile šakom i kapom i navodno čak ljudima ostavljale ispod brisača. Ipak, članak nismo željeli objaviti prije, jer nam nije bila namjera utjecati na daljnju prodaju karata, ali ova tema se nametnula kao vruća i Paleka je odgovorio:

Turistička zajednica je u svojstvu suorganizatora, a sve vezano za organizaciju i operativne stvari rade organizatori, dakle Sportski centar Višnjik. Ulaznice idu dobro, ne znam zašto je stvorena fama oko tog koncerta. Ideja je bila da dovedemo popularnu zvijezdu radi popularnosti Zadra. Ciljali smo mladu kategoriju đaka, studenata koji se vraćaju, ali i produljenju turističke sezone.

Ali vidljiv je učinak iz promocije, bez obzira što je bilo ili nije bilo negativnih konotacija. Imate ženu koja je nastupala od Tokija do New Yorka, a na Youtube imate 500 i nešto tisuća pregleda najave Rite Ore u Zadru.

Grad Zadar nas podržava u svemu, napravili smo to svi zajedno, lokalitet je drugačiji, htjeli smo iskoristiti fantastičan gradski centar poput Višnjika. A primjetili smo početkom ljeta vremenske neprilike, pa smo se odlučili ipak za zatvoreni prostor.

Na pitanje da komentira 52 tisuće kuna potrošenih samo za reklamu ovog koncerta na Facebooku, Paleka odgovara:

– Ma dobro, dobit ćete izvješće nakon koncerta pa ćemo napraviti obračun.

Znate li zašto je otišao vaš prethodnik Ante Rados?

– Ne znam zašto je otišao Rados, niti me se tiče. Kod primopredaje smo vidjeli da Ured Turističke zajednice radi sukladno pravilima i zakonima.

Šupe nam je prije razgovora s Palekom znakovito natuknuo miješanje politike u rad turističke zajednice, a s obzirom na Palekino poznanstvo sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, o čemu su mediji već pisali, pitali smo ga je li on stručna osoba za taj posao?

– Pa završio sam studij humanističkih znanosti, dakle diplomirani kineziolog, ali radio sam u hotelskom biznisu – marketinški aspekti nautičkog turizma bila je tema mog diplomskog rada – odgovara Paleka.

Čim je zagazio u ovu fotelju, Paleka je naletio na niz drugih problema. Stanovnici Petrčana prigovaraju zadarskoj Turističkoj zajednici pod čijom su kapom, da muzu njihov novac, ali da im i ne vraćaju adekvatno turističkim sadržajima. Najviše prigovora i otvorenih prozivki imao je od tamošnjeg predsjednika Mjesne zajednice i uglednog klapskog i opernog pjevača, Duje Stanišića koji je zbog takve situacije otvoreno zazivao otvaranje Turističke zajednice u svom mjestu.

– Duje Stanišić je imao situaciju s prvim i drugim prethodnikom. Uvijek mi može doći s konstruktivnim prijedlozima, a ja ne mogu odgovarati za individualne performanse. Ovako ne želim odgovarati i nema smisla odgovarati na priče o TZ Petrčane.

O daljnjim planovima Paleka nije puno rekao, osim da će Zadar nastojati vratiti moru, ali i da su mu prečesto vezane ruke, jer bi komunalno redarstvo, na koje utjecaj ima jedino Grad Zadar, moglo biti ipak malo konkretniji u često sajamskoj uličnoj ponudi Zadra, gdje ima svega, a najmanje autentičnog.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.