Stanovnici Unija odustali od referenduma o pripajanju Istri

UNIJE - Stanovnici otoka Unije odustali su od ideje da se, zbog loše prometne povezanosti, odcijepe od Primorsko-goranske županije i pripoje Istarskoj.

Radi se o malom otoku kod Lošinja koji je posljednjih dana privukao pažnju javnosti i zbog divljih koza koje zadaju brojne muke lokalnom stanovništvu.

Nakon sastanka sa županom i gradonačelnicom Malog Lošinja, odustalo se od inicijative za raspisivanje referenduma o odcjepljenju. Stanovnici  smatraju da su potakli promjene te ističu da žele ostati u županiji u kojoj su rođeni.

Jedan dio, od njih četrdesetak, nije ni želio otići iz matične županije. Otočanin Josip Rerečić ističe da se samo zalažu za bolju brodsku liniju i bolju povezanost s liječnikom, prenosi Telegram.

Kao jedan od glavnih problema stanovnici su isticali lošu povezanost u slučajevima hitnih intervencija, budući da tamošnji aerodrom nije u funkciji već desetak godina. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina umirio ih je tvrdnjom da "aerodom ide svojim tijekom".

Postoji i nerješeno pitanje divljih koza od kojih su neke zaražene Q groznicom. Osim što im uništavaju masline i druge nasade, problem je i zbrinjavanje lešina zaraženih koza. Iz Grada Malog Lošinja i Županije sada tvrde da će pomoći.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Unijama haraju divlje koze zaražene Q groznicom - Mogu biti opasne i za ljude
Divlje koze, i to prema procjenama njih oko 400 do 500, već duže vrijeme uzrokuju brojne probleme stanovnicima Unija, ponajprije uništavanjem maslina i drugih nasada, kao i okućnica u samom naselju. Koze su dovedene na otok krajem 70-ih i početkom 80-ih godina s ciljem da pobrste makiju i raščiste…
Ako se odcijepi, objeručke će ga prihvatiti - IDS: “Unije su istarski otok!”
Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je danas najavu predsjednika mjesnog odbora otoka Unije, najudaljenijeg otoka Primorsko-goranske županije, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj županiji. – Stanovnici Unija imaju našu podršku da budu dio Istarske žup…