1 min. čitanja

Stanovnici Plitvica bez pitke vode pa nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak

Stanovnici Plitvica bez pitke vode pa nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je proteklih dana nakon redovite analize vode za piće s Plitvičkih jezera poslao naputak o nekorištenju vode zbog povećane prisutnosti štetnih bakterija.

HRT javlja da su poduzete mjere dodatnog kloriranja pa je voda danas pitka, ali da je lokalno stanovništvo i dalje ogorčeno jer unatoč silnoj vodi, još uvijek nemaju riješen vodovodni sustav.

Zbog toga nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak u kojoj se godinama bilježe onečišćenja.

Stanovnici onečišćenje povezuju s infrastrukturom

- Visoke temperature, promjena vodostaja, to je nešto što smatramo uobičajenim, mogu reći, za ovu godinu u odnosu na prije - rekla je Ružica Čanić, ravnateljica ZZJZ-a Ličko-senjske županije.

Brojni su onečišćenje povezali s neodgovarajućom infrastrukturom novih turističkih naselja u blizini Plitvica, osobito s nedostatkom kanalizacijskog sustava.

- Svako kućanstvo ima svoj biopročišćivać, tako da u podzemlje odlazi pročišćena voda i, prema svim analizama koje radi i Zavod za javno zdravstvo i mi koje radimo, u jezerski sustav i u sustav kasnije u Koranu ne ulazi neočišćena otpadna voda - rekao je Kazimir Miculnić, stručni voditelj Javne ustanove NP Plitvička jezera.

Vodovod iz Austro-Ugarske

Neka plitvička sela nemaju pitke vode, ali ni vodovod. Ostala se koriste vodovodom iz vremena Austro-Ugarske. “To je vodovod koji je 1902. otvoren kad se moj ćaća rodio, i još uvijek funkcionira uz vrlo male popravke. Satove su montirali, a ništa nisu napravili - rekao je za HRT Dušan Rodić iz Plitvica Sela.

- Mi sada kao jedinica lokalne samouprave smo u problemima. Zapravo svako zahvaćanje vode u nacionalnom parku je protuzakonito - zaključio je Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera.

Hrvatske vode desetljećima najavljuju novi vodovod, a trenutačno je u izradi tek studija izvedivosti. To znači da će stanovnici Plitvica još dugo čekati vodovod.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.