3 min. čitanja

Središte Odese na UNESCO-ovom popisu ugrožene kulturne baštine

Središte Odese na UNESCO-ovom popisu ugrožene kulturne baštine
Foto: Unsplash

SVIJET - Povijesno središte grada Odese u Ukrajini od srijede je upisano na UNESCO-ov popis ugrožene svjetske baštine jer je od početka ruske invazije izloženo "prijetnjama razaranja". Službena Moskva tu je odluku nazvala "političkom".

Na izvanrednoj sjednici Odbora za svjetsku baštinu koja je protekla u burnoj raspravi, upis crnomorske luke prihvaćen je sa šest glasova i jednim protiv - od strane Rusije - te uz 14 suzdržanih.

- Odesa, slobodan grad, svjetski grad, legendarna luka koja je obilježila svijet filma, književnosti, umjetnosti, time je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice - istaknula je na sjednici glavna tajnica Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay.

Iako općenito dosad pošteđena ratnih razaranja otkako je u veljači 2022. počela ruska invazija na Ukrajinu, lučki grad poznat po monumentalnom stubištu ovjekovječenom u slavnom filmu 'Oklopnjača Potemkin' Sergeja Eisensteina, a svakako po svojoj arhitekturi, Odesa je ipak bila u nekoliko navrata izložena ruskim bombardiranjima.

Diplomatska pobjeda


Sukob je "opasnost za povijesno središte Odese" te "njezinoj kulturnoj baštini prijeti razaranje", ocijenila je predstavnica ICOMOS-a (Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline), specijalizirane nevladine organizacije koja je partner UNESCO-u.

U kandidaturi za upis istaknut je i multietnički, multikonfesionalni te multikulturni karakter Odese, prenosi Glas Istre.

Na vijest o upisu na UNESCO-ov popis ugrožene kulturne baštine, rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u srijedu priopćenjem da je riječ "o političkoj odluci" koju je donijela skupina zapadnih zemalja uz očitu pomoć tajništva UNESCO-a koje je time izgubilo svoju nepristranost".

Rusija je pokušala nizom proceduralnih manevara na izvanrednoj sjednici spriječiti upis i optužila je ukrajinske vlasti da su zahtjev sastavile površno kolažom rečenica "kopiranih (copy-past) s Wikipedijine stranice o Odesi".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je upis kao "diplomatsku pobjedu" Kijeva.

Odluku je pozdravio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u redovitom svakodnevnom obraćanju javnosti kazavši da je svijet pružio Odesi "zaštitu" dok "Rusija sije samo teror i bombardiranja".

Razmatranje kandidature i odobrenje provedeno je po hitnom postupku, navodi UNESCO koji će "osigurati popravak šteta nanesenih od početka rata Muzeju lijepih umjetnosti i Muzeju moderne umjetnosti u Odesi.

Katarina II.


Cijeli je postupak bio snažno politički obojen. Prije početka sjednice Ukrajina je prosvjedovala otvorenim pismom članovima Odbora protiv spominjanja imena ruske carice Katarine II. kao utemeljiteljice Odese krajem 18. stoljeća.

- Razvoj Odese kao lučkoga grada seže u 15. stoljeće - napisale su ukrajinske vlasti u otvorenu pismu.

U studenome je gradsko vijeće Odese  izglasalo uklanjanje spomenika Katarini II., na temelju javnog izjašnjavanja i spomenik carici koja je za mnoge postala simbol ruskog ugnjetavanja uklonjen je krajem prosinca.

Smještena 500 kilometara južno od glavnoga grada Kijeva, Odesa je vrlo simbolična za Rusiju i bila je treći grad ruskoga carstva te njegova druga luka.

U travnju 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao je da Odesa nije dio Ukrajine već Novorusije koju bi on opet želio oformiti.

Upis na popis ugrožene kulturne zaštite najviša je razina zaštite za neko mjesto, ističe UNESCO jer taj status omogućuje pristup pojačanim mehanizmima hitne međunarodne zaštite, tehničke, financijske i druge.

Osim financiranja popravka muzeja UNESCO će pomoći zapošljavanju dodatnog osoblja koje će štititi zbirke muzeja, pomoći u digitalizaciji umjetnina te poslati zaštitnu opremu.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Kapetan hrvatskog broda koji prevozi ukrajinsko žito otkriva: “Ulaze u tankove, zaviruju u sve prostorije, traže oružje…”
Deseci brodova natovarenih ukrajinskim žitom kod turskog tjesnaca Bospor čekaju kontrolu. Među njima je i Sveti Dujam splitskog Jadroplova. Kapetan tog broda, Josip Radić, za Dnevnik Nove TV ispričao je što se događa kod Bospora. - Kontrola je u principu pregled cijeloga broda. Ulaze u tankove, zav…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.