Središnji raspon starog čiovskog mosta vraćen u Trogir – Slijede završni radovi

TROGIR – Nakon šest mjeseci obnove u korčulanskom brodogradilištu Radež, središnji čelični raspon starog čiovskog mosta vraćen je u Trogir i ponovno montiran u upornjake mosta.

Ovo je prva potpuna sanacija mosta nakon 60 godina otkako je izgrađen, a u nju se krenulo nakon što su otvaranjem novog čiovskog mosta ostvareni preduvjeti za to. Projekt je vrijedan nešto više od 20 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske ceste.

Foto: Grad Trogir

Projekt je uključivao potpunu sanaciju središnjeg raspona u što je uključeno oko 30 tona novog čelika, postavljene su nove instalacije, napravljeno je pjeskarenje te je stavljena nova antikorozivna zaštita. Radovi teku prema planu, a današnjom montažom središnjeg čeličnog raspona započela je treća, završna faza rekonstrukcije starog čiovskog mosta.

– Radi se o jako važnom mostu za grad Trogir, značajne upotrebne, ali i svake druge vrijednosti. Po sanaciji ćemo dati nadležnost nad njime Županijskoj upravi za ceste i, nadam se, imati objekt dugo u funkciji uz redovno održavanje. Posao još nije gotov, a nakon završnih radova, očekujemo most u funkciji do kraja lipnja – najavio je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Foto: Grad Trogir

U ovoj završnoj fazi radova slijedi postavljanje novih armiranobetonskih ploča i nove zaštitne ograde, sanacija kamenih elemenata mosta, postavljanje rasvjete te izrada novog asfaltnog sloja, kao i ugradnja prometne opreme.

Iz Grada najavljuju da će privremena brodska linija ostati u funkciji do otvaranja mosta za pješački promet, a novost je i ta da će od uskrsnog vikenda ta linija svih sedam dana u tjednu voziti do ponoći.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

STARI ČIOVSKI MOST USKORO U FUNKCIJI U četvrtak se montira sredičnji čelični raspon