SRAMOTA KOD ROGOZNICE: “Brodovi se sidre kraj označenog kupališta i ispuštaju crne tankove u more”

ROGOZNICA – Ovom mjestu u Šibensko-kninskoj županiji kao da nije dovoljno negativnih naslova i recenzija gostiju, pa se svako malo javi novi-stari problem. Ovaj put nisu septičke jame, ni divlja(čka) gradnja, ali jesu brodovi, za koje čitatelj tvrdi da se sidre uz označeno kupalište, a uz to upravo tu ispuštaju tankove u more.

– Želim upozoriti na sramotu koja se dešava svaki dan u Rogoznici. Znači, brodovi koji se sidre kraj označenoga kupališta na 10-20 metara i puštaju svoje crne tankove u more. I da vam ne govorim da nadležne službe ne rade svoj posao – prepričava nam situaciju.

Foto: Čitatelj

“Sidrima su satrali dno, pa nema više periski”

– Isto tako u mjestu Stupin Čeline gdje su bile periske i bilo ih je puno, danas nema ni jedne jer su sidrima satrali dno. Nezakonito sidrenje je kraj svakog označenog kupališta minimalno 70 metara, a isto tako na plovnom putu je zabranjeno sidrenje – podsjeća čitatelj.

Svakako je prilikom sidrenja potrebno je voditi računa o zakonskim propisima, ali i o pravilima pomorske struke, što znači da se mora voditi računa da se ne ometa sigurnost pomorskog prometa na području sidrenja, da se ne ugrožava sigurnost kupača, odnosno da se ne sidri unutar prostora ograđenog bovama. Isto tako, ako je na karti ucrtana bilo kakva pomorska infrastruktura, tipa cjevovoda ili kablova sidrenje je zabranjeno

Zone zabranjenog sidrenja​​ su djelovi mora i podmorja na kojem se nalaze podvodni kablovodi ili cjevovodi, zaštićene biljne vrste kao i mjesta gdje bi se sidrenjem ugrozila sigurnost plovidbe.

Što se tiče ispuštanja crnih tankova u more, to je pak nažalost već stara i bolna priča, na koju nam, osim da je to zabranjeno, institucije još nisu dale pametniji odgovor. A pametno bi bilo i odgovoriti konkretno napokon – Što ste napravili ili što radite po tom pitanju?

Foto: Čitatelj

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

GRADIT ĆE NEBODERE UZ MORE? Vijećnici općine Rogoznica dozvolili gradnju uz obalni pojas
ROGOZNICA Kontejneri nakrcani smećem završili u moru! Ima li kraja ljudskoj sebičnosti?
EKOCID U ROGOZNICI Septičke jame niču kao gljive poslije kiše