Spužve u biomedicini

Spužve na prvi pogled djeluju jednostavno, ali su zapravo vrlo raznolika skupina životinja.

Otkriveno je više od 10.000 vrsta spužvi koje su rasprostranjene svugdje po svijetu u različitim morskim i slatkovodnim staništima i mogu biti raznih boja i oblika. Hrane se mikroorganizmima i organskim česticama.

Spužve proizvode različite kemijske spojeve u obrambene svrhe. Pomoću njih se brane od predatora, nametnika, suzbijaju kompeticiju na staništu i smanjuju obraštaj. Iz morskih spužvi je izolirano više od 5300 takvih spojeva i svake godine se otkrivaju još na stotine. Zbog toga su spužve među najzanimljivijim organizmima za biomedicinu i otkrivanje novih kemijskih spojeva koji su korisni ljudima.

Spojevi izolirani iz tkiva spužava mogu imati djelovanje antibiotika protiv kopnenih patogenih bakterija i nekoliko ih je u fazi kliničkog testiranja. Spoj Ara-A ima široku primjenu protiv virusa, a spoj Ara-C se istražuje u borbi protiv leukemije.

Spužve su također bitan izvor protuupalnih i antioksidativnih spojeva te sadrže spojeve koji mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Ovo su samo neke od primjena ovih vrlo korisnih životinja za ljudsku dobrobit.

Dorotea Lasić, studentica druge godine diplomskog studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

BIOFLOC TEHNOLOGIJA Moguća prevencija bolesti škampa
REVOLUCIJA IZ “RUĐERA” Bioaktivni spojevi iz Jadranskog mora za industriju budućnosti