3 min. čitanja

Splitskoj publici predstavljen film 'Transat' - Kostelić za Morski HR: "Nismo stigli snimiti ono najuzbudljivije, jer nam tada ruke trebaju negdje drugdje!"

Splitskoj publici predstavljen film 'Transat' - Kostelić za Morski HR: "Nismo stigli snimiti ono najuzbudljivije, jer nam tada ruke trebaju negdje drugdje!"
Foto: Velimir Bešić

Naš najtrofejniji skijaš Ivica Kostelić, već se dulje vrijeme ozbiljno bavi natjecateljskim jedrenjem, a upravo je snimio dokumentarni film o svojoj sportskoj pustolovini koja se dogodila 2021. godine. Prošle su pune dvije godine otkako je Ivica Kostelić sudjelovao u jedriličarskoj regati “Transat Jacques Vabre” i postao prvi Hrvat koji je uspješno preplovio Atlantski ocean u spomenutoj regati.

- Transat je bila jedna od najvažnijih regata u mom projektu na Atlantiku. Glavni cilj je bi o nastup u Rod Roomu, kao samac. Inače uvijek snimam svoje regate, pa sam snimio i ovu. Odlučio sam tako snimiti film kako bi možda i educirao publiku u Hrvatskoj koja baš i ne prati oceansko jedrenje i nema puno saznanja o tome - kazao je Ivica Kostelić za Morski HR.

Ovo je mogućnost da gledatelji vide iz perspektive natjecatelja, a ne organizacije?

- Mi smo osuđeni na te kamere na brodu, pa nemamo druge nego perspektive natjecatelja. Ali imamo i neka vizualna ograničenja, pošto ne možeš pratiti svaki pokret, a nismo imali ni dron tijekom regate. Zato smo upotrebljavali neke snimke koje su snimljene uoči regate. Mi smo tamo prvenstveno zbog natjecanja, zbog čega najčešće ne snimamo najuzbudljivije dijelove, jer nam tada ruke trebaju negdje drugdje, odnosno bili smo zauzeti s rješavanjem nekih drugih problema.

Kako iz tvoje perspektive bivšeg vrhunskog jedriličara u vrhunskog jedriličara, jer Atlantik ne može prijeći svak sam?

- To sam isto pokušao odgovoriti u filmu. Možeš iz jednog sporta ipak prenijeti nešto u drugi; fokus i usredotočenost prema odrađivanju programa i da se to shvati vrlo ozbiljno. Srećom, imao sam odlične učitelje s kojima sam se povezao, ali sam i jako puno jedrio.

Je li tvoje jedriličarsko iskustvo krenulo prije ili nakon skijanja?

- Išao sam jedriličarsku školu 2004., godine, a od 2010. godine imam svoj brod.

0:00
/1:07

Velimir Bešić

PROČITAJTE JOŠ:

Kostelić o pripremama za Atlantik: “Gumenjakom sam išao od Opatije do Grčke i Malte i projedrio samostalno 500 Nm” | | Morski HR
Osvajač je četiri olimpijske medalje i kristalnog globusa, 26 pobjeda u Svjetskom Kupu, na postolje se penjao čak 60 puta. Jedan je od rijetkih skijaša koji je osvajao bodove u svim disciplinama. Nisu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.