2 min. čitanja

Splitski ronioci pred uređenje Žnjanskog platoa: "Odavde smo iz mora do sad izvadili 450 kubika otpada i 2 tisuće automobilskih guma!"

Splitski ronioci pred uređenje Žnjanskog platoa: "Odavde smo iz mora do sad izvadili 450 kubika otpada i 2 tisuće automobilskih guma!"
Foto: UPA Rostrum

SPLIT - Žnjanski plato, veliko obalno područje na istočnom dijelu grada ovih je dana aktualna tema u medijima jer se pokreće njegovo uređenje koje će zauvijek promijeniti sliku grada Splita.

U proteklih devet godina Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum Split je udruženim snagama s drugim ronilačkim klubovima, volonterima na kopnu i svim prijateljima iz morskih dubina s ovog lokaliteta izvadili 450 metara kubnih otpada te više od dvije tisuće automobilskih guma.

Nakon dvije godine pauze od čišćenja ovaj smo se vikend vratili na Žnjan i organizirali našu tradicionalnu ekološku akciju „Čist Božić i Bistra Nova 2024. godina“ ujedno i desetu, jubilarnu Rostrumovu ekološku akcija čišćenja podmorja na Žnjanu. Cijela akcija je organizirana uz potporu restorana Šug, pekarne Hrstić, pivovarne TapB i restorana PlanB .

Okupili smo se tako u subotu i oko 11 sati krenuli s akcijom u kojoj su sudjelovali podvodno istraživački klub „Mornar“, ronilački klub „Špinut“ kao i ronilački klub „Mostar“, a na kopnu su se angažmanom iskazali i mali ekolozi Prirodoslovne škole Split.Akcijom smo primijetili da je dugogodišnji rad na čišćenju Žnjanskog podmorja znatno oporavio morski okoliš, a naše akcije su možda potakle i ono najvažnije; senzibilitet i svijest građana te smo ove godine nakon 2 sata ronjena izvadili oko 1,5 m3 otpada.

Otpad je selektiran i zbrinut od strane „Čistoće“, koja nam je kao i svake godine pružila punu podršku.Nakon akcije svi smo se okupili u našem blagdanski uređenom klubu te uživali u druženju, delicijama i glazbi.

- Gradu Splitu i njegovim građanima s ponosom predajemo čisto žnjansko podmorje te se radujemo što će nakon konačnog uređenja ovaj dio grada zablistati u svom punom sjaju. Želimo Vam svako dobro za ove blagdane, puno ljubavi, smijeha i dobre energije - izvijestili su iz UPA Rostrum

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.