3 min. čitanja

Splitski pomorac spasio utopljenika u Brazilu i tamo dobio zasluženo priznanje

Splitski pomorac spasio utopljenika u Brazilu i tamo dobio zasluženo priznanje
Foto: Ivan Kolić, osobni album

Hrvatski pomorac iz Splita Ivan Kolić navigaje nešto više od 12 godina. Prošle je godine imao najodgovorniju zadaću u životu: spasiti ljudski život. Trećeg listopada bio je, kaže, dežuran. I kako to obično biva, nije ni očekivao da će njegova smjena nekome biti presudna. Za svoj podvig dobio je i priznanje u Brazilu, na kojem stoji citat američkog književnika Charlesa Bukowskog: “Počinješ spašavati svijet, tako što ćeš spasiti jednu po jednu osobu”.

– Bilo je oko 19.30 i oglasila se uzbuna. Privuklo mi je pažnju što mi je mehaničar na radio vikao “Čovjek u moru, čovjek u moru!”. Odmah sam znao da ću ja biti glavni akter spašavanja, s obzirom da sam vođa brodice za spašavanje. Potrčao sam na svoje mjesto, a dvojica su tamo već bila, a jednog smo pričekali. Kad smo svi bili na broju i dobili zapovjed kapetana za spašavanje, to nije trajalo niti tri minute, pa nam svi govore kako smo to brzo osposobili brodicu i spustili je u more – ispričao je Ivan Kolić ekskluzivno za Morski HR svoje iskustvo.

Foto: Ivan Kolić, osobni album

Utopljenik proveo 30 sati u moru

– Najgore mi je od svega bilo kad smo mi spustili tu brodicu u more i bio je mrkli mrak, znači doslovno ništa ne vidite. Dakle, ne možete vidjeti čovjeka. S obzirom da je on bio već nekih 30 sati u moru, nisam se nadao da će biti živ. Valjda je imao još to malo snage, pa je mahnuo. Kako su kolege od gore bacili plutaču za spašavanje, koja nam je pomogla da vidimo, s obzirom da je imala svjetiljku pa je mogla točno pokazati na utopljenika, a on je krenuo ka plutači, to nam je privuklo pažnju.

Kad smo došli do njega, on je držao tu plutaču, mene je brinulo to što se on nalazio blizu našeg sidrenog lanca. Bilo me strah da ga ne bi prignječio sidreni lanac, pa sam mu prišao jako pažljivo. Kako sam se okrenuo prema njemu, more ga je malo odnijelo, pa su ga kolege uhvatile. Tada sam dao malo gasa i odmaknuo se od sidra, tako da smo bili na čisto. E tad nam je trebalo par minuta, s obzirom da se radilo o velikom čovjeku. On ima 120, ako ne 130 kg, visok je preko 2 metra i trojica smo ga vadili iz mora. Jedva smo ga izvadili! To nam je bio veliki problem, izvaditi ga. Kako smo ga izvadili, vratili smo se nazad i već su ga čekali doktor i ekipa za spašavanje i odveli ga kasnije helikopterom na obalu i u bolnicu – prepričava Kolić.

Foto: Ivan Kolić, osobni album

“Pokušao je samoubojstvo, ali imao je više sriće, nego pameti”

Pitamo ga i kako su reagirale brazilske vlasti?

– A meni i mom timu stižu čestitke, ponajviše što smo to mi brzo učinili. Od oglašavanja uzbune do spašavanja utopljenika po mraku nam nije trebalo više od 8 minuta. S obzirom da je mora bilo možda 2-3, a vitra je bilo možda 15-ak čvorova, a kurenta je bilo dosta, mogu reći da se ponosim na svoju ekipu.

Foto: Ivan Kolić, osobni album

Kasnije smo saznali da je taj čovik kojeg smo spasili, nažalost pokušao samoubojstvo, jer se bacio u more s jednog broda i bio je u moru 30 sati. Bio je i 30 milja od mjesta nesreće do nas, znači toliko je plutao. Odnio ga je kurenat put nas i mogu vam reći da je imao više sriće nego pameti. Srića da je more bilo nekih 18-19 stupnjeva, jer da je bilo niže, sigurno je da ne bi preživio – kazuje nam Kolić.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.