1 min. čitanja

Splitska znanstvenica objavila rad u prestižnom časopisu WMU Journal of Maritime Affairs

Splitska znanstvenica objavila rad u prestižnom časopisu WMU Journal of Maritime Affairs
Foto: Igor Jakšić / Screenshot

SPLIT - Doktorandica Maja Čović u suradnji s profesorima Sveučilišta u Splitu Igorom Jelaskom i Tatjanom Stanivuk objavila je znanstveni rad u prestižnom časopisu WMU Journal of Maritime Affairs izdavača Springer Nature.

Na radu, u kojem je prikazan model širenja nafte u slučaju incidenta u Kaštelanskom zaljevu, ostvarena je međunarodna suradnja te je koautor profesor Stefano Ricci s Sveučilišta Sapienza u Rimu.

Za potrebe ovog istraživanja provedene su simulacije na PICES II simulatoru, korištena je regresijska analiza i validacija Mann Whitney U testom.

Ovi rezultati rezultat su istraživanja u sklopu doktorskog studija Maje Čović na ovom polju, a cilj rada je bolje razumjevanje rizika u zatvorenom zaljevu te potrebe za poboljšanjem mjera s namjerom što kvalitetnije pripreme službi za moguća onečišćenja.

Kaštelanski zaljev je zbog zatvorenosti jedan od rizičnijih područja za moguće katastrofe u pomorskom prometu, stoga je ovaj rad splitskih znanstvenika vrijedan korak za osiguravanje ekološke sigurnosti tog osjetljivog područja.Rad naziva “Oil spill trajectory modeling and validation: case study on a marine incident at Adriatic Sea” objavljen u IAMU sekciji časopisa WMU Journal of Maritime Affairs možete pronaći OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.