1 min. čitanja

Splitska luka Stinice dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

Splitska luka Stinice dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu
Foto: Dalmacija danas

Vrijednost projekta je 50 milijuna eura i označen je kao najveći projekt u povijesti luke, a njegov cilj je rasteretiti gradsku luku tijekom ljetnih mjeseci, posebno od teretnog prometa.

Projekt luke Stinice predstavlja značajno poboljšanje prometne infrastrukture i optimizaciju protoka tereta i putnika u Splitu. Drugim riječima, jednostavno bi trebalo biti lakše, a razvojem lučke infrastrukture poboljšati bi se trebala i sama usluga, javlja Dalmacija danas!

Važnost projekta prepoznala je izgleda i Vlada Republike Hrvatske koja ga je odabrala za strateški projekt, pa se nakon izdane pravomoćne građevinske dozvole, očekuje i odobrenje EU sredstava.

- Zahvat obuhvaća proširenje luke s izgradnjom nove infrastrukture u morskom dijelu, uključujući sedam vezova i šest trajektnih rampi za trajekte, smještene na predjelima Pijat i Stinice. Također, planirano je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem bolje protočnosti i povećanja sigurnosti u luci, što uključuje studiju sigurnosti plovidbe za cijelo splitsko područje - rekao je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Projekti idu dalje

Lučka uprava Split izgleda intenzivno radi i na nizu drugih projekata.

Među planiranim projektima ističe se izgradnja novog međunarodnog putničkog terminala, čija se vrijednost procjenjuje na 17 milijuna eura, s očekivanim završetkom radova do sezone 2025. godine. Sufinancira se EU sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, u tijeku su pripreme za projekt rekonstrukcije i dogradnje Gata svetog Petra, projekta vrijednosti 30,5 milijuna eura. Sve ove investicije dio su šire strategije Lučke uprave Split usmjerene na modernizaciju i proširenje lučkih kapaciteta, što će Split učiniti još konkurentnijim lučkim centrom na međunarodnoj razini.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.