Kažu da u Dalmaciji nema Badnjaka bez fritula! Mirella Meić za Dalmaciju danas donosi onaj najukusniji starinski splitski recept za fritule uz koje je svaki Badnjak ukusniji.
Ovo je recept njezine majke iz splitskog Velog Varoša:
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Krumpir operite, skuhajte i vrućeg ga ogulite pa ga protisnite kroz prešu za krumpir. U protisnuti, malo ohlađeni krumpir dodajte jaja, šećer, rum, naribanu koricu limuna i naranče, rakiju, vanilin šećer. Izmiješajte i dodajte brašno s uzdignutim kvascem, grožđice koje ste namočili u rumu i malo posolite.
Potom tijesto dobro lupajte kuhačom da postane glatko i sjajno. Ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena. Peku se u dubljoj posudi, žličicom se spuštaju loptice u vruće ulje, vade rešetkastom grabilicom, cijede na papirnatom ubrusu i tople posipaju šećerom.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev