1 min. čitanja

SPLIT Ovako su se fritule radile u Velom Varošu: "Nema Badnjaka bez njih"

SPLIT Ovako su se fritule radile u Velom Varošu: "Nema Badnjaka bez njih"
Foto: Pixabay/Dalmacija danas

Kažu da u Dalmaciji nema Badnjaka bez fritula! Mirella Meić za Dalmaciju danas donosi onaj najukusniji starinski splitski recept za fritule uz koje je svaki Badnjak ukusniji.

Ovo je recept njezine majke iz splitskog Velog Varoša:

FRITULE VAROŠKE

SASTOJCI:

  • 1/ 2 kg kumpira
  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • Kockica svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanillin šećer
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica rakije
  • Naribana korica od limuna i naranče
  • Naribana jedna jabuka

PRIPREMA:

Krumpir operite, skuhajte i vrućeg ga ogulite pa ga protisnite kroz prešu za krumpir. U protisnuti, malo ohlađeni krumpir dodajte  jaja, šećer, rum, naribanu koricu limuna i naranče, rakiju, vanilin šećer. Izmiješajte i dodajte brašno s uzdignutim kvascem, grožđice koje ste namočili u rumu i malo posolite.

Potom tijesto dobro lupajte kuhačom da postane glatko i sjajno. Ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena. Peku se u dubljoj posudi, žličicom se spuštaju loptice u vruće ulje, vade rešetkastom grabilicom, cijede na papirnatom ubrusu i tople posipaju šećerom.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.