1 min. čitanja

Split dobio brod za nadzor - U prvu službenu plovidbu će s ornitolozima

Split dobio brod za nadzor - U prvu službenu plovidbu će s ornitolozima
Foto: HTV / Screenshot

U Splitu je predstavljen brod za nadzor područja ekološke mreže Natura 2000 - "Sv. Jeronim", nabavljen novcem županijske Javne ustanove More i KRŠ, s pomoću europskih fondova. Brod ima vrhunsku opremu, dug je 8 i pol metara, a sagrađen je u brodogradilištu na Rabu. U budućnosti će poslužiti i za nadzor zaštićenih područja.

Nov, "ispod čekića". S opremom za satelitsko snimanje "Sveti Jeronim" vrijedan je dva milijuna kuna, maksimalne brzine trideset čvorova.

Đir po Kaštelanskom zaljevu bio je samo zbog medija, ali već ovog tjedna brod Javne Ustanove "More i krš" u prvu će službenu plovidbu s ornitolozima - na pučinski otočić Sveti Andrija!

- Na tom otočiću i na hridima oko njega je populacija eleonorinog sokola, dakle strogo zaštićene vrste. Planiramo sada s brodom ići na Svetog Andriju i tamo postaviti kamere i uređaje koji će bilježiti ponašanje te populacije za vrijeme gniježđenja - rekao je ravnatelj JU "More i krš", SDŽ Domagoj Lažeta.

Plovilo će poslužiti za nadzor i prirodoslovna istraživanja na svim područjima ekološke mreže Natura 2000, koja čine čak jednu petinu županije, ali i za izradu studije sidrišta - kao "podloge" županijskom Prostornom planu.

U budućnosti, njime će se obilaziti i strogo zaštićena područja, kojih u županiji zasad nema onoliko koliko bi stručnjaci željeli.

- Do 2030. naša obveza je zaštita 10 % mora RH, sukladno tome mi smo krenuli u izradu stručnih studija zaštite akvatorija Paklenih otoka, zatim na rt Stupišće, Vruju, Šćedro i slična područja - rekao je Lažeta.

Stari, neisplativi jedrenjak u "Moru i kršu" prodali su na javnom natječaju, i sa "Svetim Jeronimom", koji je ime dobio po zaštitniku županije, kreću u nove morske avanture - od promatranja ptica do istraživanja posidonije - posla je uvijek napretek, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.