2 min. čitanja

SPASILO IH PALMINO LIŠĆE Tri nasukana mornara iz očaja su napravila znak "HELP" na malenom pacifičkom otoku!

SPASILO IH PALMINO LIŠĆE Tri nasukana mornara iz očaja su napravila znak "HELP" na malenom pacifičkom otoku!
Foto: Screenshot/X(Kyledx3d)

Na malenom su Pacifičkom atolu bili nasukani više od tjedan dana u gotovo filmskom scenariju koji je mogao završiti tragično da nije bilo dosjetljivosti i američke obalne straže, javlja NBC!

Pronađeni su utorak navečer na atolu Pikelot koji je službeno dio Mikronezije, a izgleda da su preživjeli zahvaljujući kokosima kojima su se hranili i iz kojih su dobivali tekućinu.

Nasukani je trio bio sastavljen od muškaraca u 40-im godinama, a svi su bili i obiteljski povezani. Nakon nekog vremena na pustom atolu očito im je postalo jasno da im se ne piše dobro ako ne naprave nešto zaista vidljivo te su posegnuli za velikim palminim lišćem i složili znak "HELP" koji se doslovno vidi iz aviona. Sva sreća pa ih je uočila sveprisutna američka obalna straža iz letjelice tipa HC-130J Hercules.

Kasnije je ustanovljeno kako je ovaj trio zaplovio na Uskrs i to sa 185 kilometara udaljenog atola Polowat na 6 metarskoj brodici s izvanbrodskim motorom.

Doduše, službe na Guamu zaprimile su dojavu uznemirene žene koja je javila kako su njezina tri ujaka krenula prema atolu Pikelot, no nikad se nisu vratili. Neke su informacije tako barem otprilike postojale, no potraga je ipak bila daleko od jednostavne zadaće. Potražno je područje bilo veliko 70 tisuća kvadratnih nautičkih milja, što je ogroman prostor za "pročešljati"!

Stoga je taj veliki znak "HELP" napravljen od palminog lišća ovim ljudima doslovno spasio živote!

Atol Pikelot inače je nenaseljeni koraljni otok oko 670 kilometara udaljen od Guama. Nakon što ih je uočio, američki je avion na atol bacio "paket za preživljavanje" i radio preko kojeg su nasukani mornari javili kako su zapravo dobrog zdravlja te kako imaju pristup hrani i vodi. Rekli su i kako je njihov brod pretrpio oštećenja zbog kojih više nije u voznom stanju

Nakon što su opaženi, sretno nesretne mornare "pokupio" je brod obalne straže "USCGC Oliver Henry" a priča je završila na najbolji mogući način, tako što su vraćeni na atol Polowat.

Ovo nije prvi put da palmino lišće spašava živote na atolu Pikelot. Naime, svega prije nekoliko godina, 2020., australske su obrambene snage s njega spasile također tri mornara iz Mikronezije koji su palminim lišćem ispisali "SOS".

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.