2 min. čitanja

Spašen bjeloglavi sup kod lukobrana u luci Krk

Spašen bjeloglavi sup kod lukobrana u luci Krk
Foto: Gordija Marijan

KRK – Iako su ljetni mjeseci razdoblje godine kada Oporavilište bjeloglavih supova u Cresu ima najviše posla i intervencija oko spašavanja ovih zaštićenih ptica, i u preostalom dijelu godine stižu dojave dojave o supovima u nevolji. U pravilu stradavaju mlade ptice, koje često radi letnog neiskustva, loše kondicije ili iz nekih drugih razloga završe na skrbi Oporavilištu u Belom.

Jedan takav slučaj odigrao se nedavno u gradu Krku, točnije u krčkoj luci.

– Zaprimili smo dojavu o bjeloglavom supu koji se iz mora domogao kopna, izvukavši se u gradu Krku na glavni lokobran. Po očevicima supa je u letu napalo jato sivih vrana i galebova, a ptica je gubivši visinu, na kraju završila u moru. Pticu smo uspješno spasili uz pomoć dobrih ljudi koji su cijelo vrijeme ostali na lokaciji prateći i javljajući što se s pticom događa, kao i Lučke uprave Krk koja nam je plovilom pružila podršku u spašavanju, posebno radi činjenice da je sup još jednom pokušavajući pobjeći, ponovno završio u moru – kažu u Oporavilištu i dodaju da su pticu istog dana prebacili u svoj centar, gdje se trenutno nalazi.

Foto: Gordija Marijan

Radi se o odraslom supu, koji je obilježen zelenim plastičnim prstenom oznake FHO.

– Upravo po oznaci prstena znali smo da je sup prstenovan u Italiji, pa smo zatražili dodatne informacije od talijanskog kolege. Saznali smo da je ova jedinka već jednom spašena nedaleko grada Udine (Italija) 20. rujna 2020. godine i nakon oporavka puštena u prirodu 26. studenog 2020. godine, kada je i prstenovana. Skoro godinu dana nakon puštanja u prirodu, ptica je imala „sreću u nesreći“ te je ponovno spašena iz nevolje, ovaj put kod nas na Krku. Obzirom da je prstenovana kao odrasli sup, ne možemo sa sigurnošću reći radili se o supu s Kvarnera ili ptici iz neke druge europske populacije – pojašnjavaju.

Foto: Nenad Marijan

Sive vrane i galebovi vrše “mobbing” nad grabljivicama

Inače, sive vrane (posebno kada ih je više) i galebovi, vrlo često iskazuju agresivno ponašanje i to posebno prema pticama grabljivicama, neprestano ih napadajući u zraku. Škanjci mišari česte su žrtve tog „mobbinga“ od strane sivih vrana i galebova, kojih u naseljima ima svake godine sve veći broj. Sličan slučaj dogodio se krajem svibnja na području Baške, kada su također sive vrane „prizemljile“ bjeloglavog supa, no ta jedinka bila je izrazito lošeg zdravstvenog stanja.

– Ipak, uspjeli smo je oporaviti i 25. rujna 2021. godine uspješno pustiti natrag u prirodu – zaključuju iz Oporavilišta Beli.

Želimo dobar oporavak i ovom supu i još jednom zahvala svima koji su pomogli!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.