1 min. čitanja

SPAŠEN AMERIČKI JEDRILIČAR Za njegov pronalazak bio ključan uređaj kojeg bi trebali svi imati na brodu!

SPAŠEN AMERIČKI JEDRILIČAR Za njegov pronalazak bio ključan uređaj kojeg bi trebali svi imati na brodu!
Foto: RAF / Youtube / Screenshot

Tri trgovačka broda ovog su vikenda odgovorila na zahtjev obalne straže Velike Britanije i uspješno spasila američkog jedriličara u sjevernom Atlantiku.

U petak navečer, Zajednički koordinacijski centar za spašavanje britanske obalne straže primio je dva EPIRB upozorenja s jedrilice, na udaljenosti oko 650 Nm od zapadne obale Irske. Centar je zatražio od Kraljevskog ratnog zrakoplovstva da pošalje dva patrolna zrakoplova kako bi potvrdili lokaciju broda u nevolji.

Oko 08:20 sati u subotu ujutro, zrakoplovi RAF-a pronašli su plutajuću jedrilicu, koja je naočigled bila teško oštećena i izgubila je jarbol. Obalna straža je emitirala zahtjev za pomoć obližnjim trgovačkim brodovima, a tri trgovačka broda preusmjerena su sa svojih komercijalnih ruta, kako bi pružila pomoć.

Površinski uvjeti na mjestu događaja bili su teški, a prvi brod koji je pokušao spasiti, bulker Patricia V, nije uspio sigurno dovesti nautičara na brod. Posada tankera Aframax Amax Anthem iz drugog je pokušaja i uspjela spasiti preživjelog oko 06:30 sati u nedjelju ujutro.

- Željeli bismo odati počast izvrsnim pomorcima i vještini posade brodova Amax i Patricije V i zahvaliti drugim plovilima na odazivu - ovo je bilo izazovno spašavanje u teškim uvjetima - rekao je Rob Priestley, zapovjednik službe za traganje i spašavanje u Velikoj Britaniji.

Priestley je dodao da je uređaj radio indikator pozicije u slučaju opasnosti EPIRB (Emergency Position Indicator Radio Beacon) bio ključan za spašavanje. Ostali komunikacijski sustavi broda uništeni su havariji, a bez EPIRB-ova spasioci možda nikada ne bi znali da je ovo plovilo bilo u nevolji.

Od kada se vodi evidencija spašavanja (1982.), EPIRB je pomogao u spašavanju 28.000 osoba u više od 7.000 nesretna slučaja na moru. Samo u jednoj godini (2010.), sustav je pružio informacije za spašavanje 2.388 osoba u 641 nesreća na moru.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.