Solarna ploča za brodove s podlogom od karbonskih vlakana umjesto stakla

SVIJET - Nova solarna ploča na tržištu cilja jedrilice i motorne brodove gdje su važni težina, funkcionalnost i izgled.

Solarnu ploču od karbonskih vlakana za brodove na tržište je stavio kanadski proizvođač Lightleaf.

Novi fotonaponski modul od 110 W sadrži monokristalne solarne ćelije s učinkovitošću većom od 25 posto. Ima krutu pjenastu podlogu od karbonskih vlakana umjesto stakla i teži samo 2,5 kg.

Foto: Lightleaf / Facebook

- Naš najnoviji proizvod usmjeren je na pomorsko tržište, ciljajući na jedrilice i motorne brodove s ograničenim prostorom gdje su važni težina, funkcionalnost i izgled - izjavio je glasnogovornik tvrtke za pv magazin.

Dizajnirali su ploču, seaLeaf, s integriranim hardverom, ali također imaju ploče s izmjenjivim kompletima za montažu dizajnirane da izdrže morsko okruženje, ističu iz tvrtke.

Kanadski proizvođač solarne energije opisuje da seaLeaf ima krutu pjenastu podlogu od karbonskih vlakana umjesto stakla, zakrivljen je i može rotirati za 180 stupnjeva kako bi pratio sunce.

Većina opskrbnog lanca potječe iz Sjeverne Amerike, a paneli su u potpunosti dizajnirani i sastavljeni u Kanadi, rekao je glasnogovornik Lightleafa.

SeaLeaf košta 650 dolara i dolazi s trogodišnjim jamstvom izrade i petogodišnjim jamstvom izlazne snage. Leightleaf je prethodno razvio solarne panele od karbonskih vlakana za tržište kamp prikolica, ali je uglavnom ciljao na male prikolice s ograničenim prostorom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Komercijalni brodovi dobivaju novo jedro
Sve je više vijesti o brodovima koji imaju pomoćne sustave za jedrenje, a ovaj je najneobičniji. Uz Airbus, japanski brodovlasnik K-Line još je jedan veliki kupac s potvrđenim narudžbama za Seawing. Airseas je predstavio jedro nalik zmaju. Revolucionarno rješenje zove se Seawing. Ideja je…