3 min. čitanja

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Svaki drugi pomorac gladan

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Svaki drugi pomorac gladan
Foto: Pexels Vasu Jamwal

Težak je život pomoraca, kruh je to sa sedam kora. Ako kruha uopće ima, jer sudeći prema istraživanju koje je proveo portal Pomorac.hr, hrana na mnogim brodovima predstavlja veliki problem.

Praktički je svaki drugi pomorac na brodu gladan, a gladan čovjek prvenstveno psihički nije spreman za bilo kakav rad i razmišljanje, pa je to, uz umor, ključni problem današnjih pomoraca. Umoran i gladan čovjek ne može mirno sjediti niti doma u najidealnijim uvjetima, a kamoli na moru zarađujući praznoga želuca svoj kruh sa sedam kora – ovo je samo jedna od mnogobrojnih izjava koje su pomorci dali za portal Pomorac.hr. Kritike se, manje više, svode na isto – neiskusan kuhar, nekvalitetne namirnice, prljave kuhinje, potkradanje namirnica.

Istraživanje je provedeno među pomorcima koji rade i za domaće i za strane kompanije, od čega je većina ispitanika (85,5%) bila na stranim kompanijama, dok ostali plove na domaćim kompanijama.

Više nezadovoljnih u domaćim kompanijama

Nešto više od 40 posto ispitanih pomoraca koji plove za domaće kompanije zadovoljno je kvalitetom i količinom hrane na brodu, no njih gotovo 60 posto izjavilo je kako je hrana nezadovoljavajuća i nedostatna. Pojednostavljeno, 3 od 5 pomoraca na domaćim kompanijama nisu zadovoljni hranom na brodu, što je zabrinjavajuće. Što se tiče kvalitete kuhara, polovica ispitanika je zadovoljna, druga polovica nije.

Strane kompanije imaju bolju hranu

Što se tiče stranih kompanija, rezultati istraživanja nešto su bolji –  oko 53 posto ispitanih pomoraca  smatra da su vrsta i količina hrane zadovoljavajući. No i prema ovim statistikama, svaki drugi pomorac koji radi za stranu kompaniju nezadovoljan je vrstom i količinom hrane.

Nešto drukčije brojke su kada se pita pomorce jesu li zadovoljni kvalitetom kuhara. Njih gotovo 55 posto izjavilo je da kuharima na “strancima” nisu zadovoljili njihove kriterije. Ono što je velik problem jest da kuhari na stranim brodovima većinom nisu upoznati s europskom kuhinjom, što su pomorci u anonimnoj anketi i naveli kao najčešći problem.

Nažalost, mnogi pomorci požalili su se na katastrofalnu higijenu u brodskim kuhinjama. Najgori primjer stiže upravo iz domaće kompanije.

Photo: Pixabay

Bio sam na našim kompanijama i hrana je bila toliko očajna da bi cila posada došla na ručak i bacala hranu u smeće koliko je smrdila nakon pripremanja, navečer frižideri prazni i nemate ništa za jest ujutro do doručka (Skladišta hrane zaključana). Kuhinje kod većine naših kuhara su jako šporke, na jednom brodu su pločice bile toliko šporke da kad su vidili da ih ne mogu oprati odlučili su da ih prepituraju. To bi vam trebalo dočarati sliku prljavštine, a o smradu u kuhinji da ne pričam. Veliki problem su kuhari koji su većinom pijančine na našim kompanijama i boli ih briga za sve. Također i kapetani koji im se boje išta reći te kapetani koji uzimaju sebi proviziju od proviste pa ne naručuju dovoljno hrane da bi sebi stavili više u džep, s tim da isti ti kapetani noću idu u skladište i prenose sebi hranu u kabinu. Više puta su uhvaćeni, ne samo od strane mene nego i od drugih – napisao je jedan od pomoraca, rekavši kako sada radi za stranu kompaniju gdje je hrana ponekad bolja nego doma.

Biti će zanimljivo čuti službeni stav hrvatskih brodara o navedenoj anketi, a sudeći prema šokantnim izjavama pomoraca, pune ruke posla imat će i inspekcija. Pitanje je samo – što je radila dosad.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.