1 min. čitanja

Snoopy, najpoznatija njuška policije - Ravnopravni kolega policijskih službenika

Snoopy, najpoznatija njuška policije - Ravnopravni kolega policijskih službenika
Foto: HTV/Screenshot

Policija je dobila nova vozila za prijevoz službenih pasa. Vrijedna su oko 13 milijuna kuna, a 90 posto iznosa stiglo je iz europskog fonda. Nakon primopredaje održana je pokazna vježba Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa koji policiji itekako pomažu.

Snoopy je najpoznatija njuška policije. Iako ne izgleda opasno, on je ravnopravni kolega policijskih službenika. Nakon boravka u azilu započinje svoju karijeru.

- On je i dalje hiperaktivan, veseli, voli se igrati, trčati, skakati, tražiti, njuškati sve okolo. Unatoč tome što je prošlo već 5 godina što je s nama, on je isti kao i u početku, znači uvijek je spreman za akciju - naglasila je Zvjezdana Kušter, policijska službenica za metodologiju i taktiku uporabe službenih pasa.

Već pet godina njegova struka je detekcija droge. A uz njega, policija na raspolaganju ima još 120 službenih pasa - uglavnom belgijskih i njemačkih ovčara. U mirovinu odlaze nakon otprilike osam godina radnog staža.

- Imamo pse za zaštitu državne granice, imamo pse za detekciju ljudskog traga, imamo pse za detekciju droge, za detekciju eksploziva, imamo pse sad novu liniju koju smo ustrojili, došla su 2 instruktora sa školovanja, to je za kriminalistička istraživanja - za detekciju krvi i sperme i za detekciju požara - rekao je Miroslav Puž, voditelj Službe za obuku pasa, vodiča i dresuru službenih pasa.

A kako bi im nakon ulaska u Schengen borba protiv kriminala na granicama bila lakša, dobili su nova vozila kojima će se koristiti instruktori i psi.

- To su psi koji s jedne strane prate tragove na zelenim granicama, koji detektiraju prisustvo droge, eksploziva, ali i ljudi i na graničnim prijelazima - rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade.

Nakon šest mjeseci obuke i položenog ispita, Snoopyju će se pridružiti još 18 pasa, prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.