Smokva u Splitu nikla iz mora!

SPLIT - Neobičan prizor kod J.K. Mornar, ispod Sustipana u Splitu snimio je Splićanin Joško Jaković. Naime, tik uz obalu gdje su smještene brojne jahte, brodice i jedrilice na poznatoj rivi niknula je jedna smokva.

"Rijetko se viđa. Baš je zanimljivo"

- Je li ovo prirodni fenomen? Smokva je niknula iz mora. Baš je interesantno, dobila je i svoje plodove - otkrio je za Dalmaciju Danas fotograf Joško Jaković.

Nije jasno kako se ovo dogodilo. U svakom slučaju, prizor je jedinstven i vrlo neobičan. Mnogi posjetitelji ostali su potpuno iznenađeni, pa i šokirani onim što ugledaju tik uz obalu na rivi.

- Rijetko se viđa. Baš je zanimljivo, ovo nikad nisam vidjela - kazala je za Dalmaciju Danas jedna prolaznica.

- Da, smokva već duže vremena raste iz mora. Neobično, još nikad viđeno... - nastavio je jedan muškarac.

- Već godinama je tu, vrlo je neobična - komentirao je jedan Splićanin.

Korijen smokve može biti udaljen od stabla i do 12 metara!

Smokve inače rastu na nepristupačnim, krševitim položajima gdje plodonose bez ikakve ljudske brige, no to ne znači da joj se ne mora osigurati dovoljna količina vode u pojedinim fazama vegetacije.

Za uzgoj smokava potrebno je oko 800 mm oborina godišnje. Korjenov sustav smokve ima dobru sposobnost prodiranja u dublje i bočne slojeve kroz pukotine tla pronalazeći tako potrebnu vlagu i hranjivo. Tako da završeci korjena znaju biti udaljeni od stabla i do 12 metara.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Od blagodati za srce do afrodizijaka - Smokva, “hraniteljica Dalmacije” i “rajsko voće Mediterana”
Smokva – kraljica ljeta, slatka ko med…il’ je voliš ili ne. Nije bez razloga da je latinski naziv za smokvu – ‘Ficus carica’. Mnogima u Dalmaciji to je omiljeno voće i nema ništa slađe od smokava u kolovozu, iako postoje i one koje zriju i u lipnju (zvane Petrovke ili Petrovače)
Stablo smokve koje prkosi zakonima fizike
Nakon što je prvotno stablo smokve posječeno, a korijenje mu nije izvađeno, počelo je rasti prema dolje što danas u talijansko mjesto Baia privlači brojne posjetitelje. Baia je bilo drevno rimsko naselje smješteno na sjeverozapadnoj obali Napuljskog zaljeva u Tirenskom moru. Sagrađeno je n…