Smijenjen šef HEP-a

Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a nakon što je protiv njega podignuta optužnica, objavio je premijer Andrej Plenković.

- Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji - rekao je.

- To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe - dodao je. Nije htio govoriti o novim imenima, već je samo dodao da je HEP odigrao "sjajnu ulogu u energetskoj krizi", prenosi Index.hr.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje. DORH je to objavio ne navodeći identitet Barbarića. Općinsko državno odvjetništvo istraživalo je šefa HEP-a zbog ilegalne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelno je postupak vodio i Državni inspektorat, koji je Barbariću izdao kazne koje ovaj nije platio pa su pokrenuli ovrhu.

Bahatom šefu uprave HEP-a i treća kazna od 13 tisuća eura zbog bespravne gradnje na Hvaru
Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić je dobio i treću kaznu zbog svoje bespravne gradnje na Hvaru jer nije sam uklonio vilu po naređenju Državnog inspektorata. To je i službeno za 24 sata potvrđeno u odgovoru Inspektorata. - Uz konkretnu lokaciju na koju se odnosi Vaš upit, građevinska inspekci…

Uoči optužnice splitski Upravni sud nepravomoćnom je presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića, kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su "neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe".

Priopćenje o podizanju optužnice protiv Barbarića

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu kojim obavještava o podizanju optužnice protiv šefa HEP-a prenosimo u cijelosti.

OGLASIO SE BARBARIĆ - “Sam ću srušiti ilegalnu vilu na Hvaru!”
Možda je procijenio da će mu tako biti jeftinije, no svakako je stigao kraj njegove nezakonite gradnje na štetu Hrvatske, njezinih građana i Zakona. Evo Barbarićevog priopćenja u cijelosti: - Od prvog dana kada je pokrenut postupak od strane Državnog inspektorata vezan uz moju obiteljsku kuću akti…

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom", priopćio je ODO Split.

A.B.