2 min. čitanja

Tijekom ronjenja poginule dvije žene - Slovenka kod otoka Sušca i Slovakinja kod Blata na Korčuli!

Tijekom ronjenja poginule dvije žene - Slovenka kod otoka Sušca i Slovakinja kod Blata na Korčuli!
Foto: Pixabay / Slovenski ronilački savez / Facebook

Dvije tragedije u jednom danu! Kod Blata na Korčuli je tijekom ronjenja uz instruktora smrtno nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke, dok je istog dana samo par sati kasnije tijekom ronjenja nastradala 46-godišnja državljanka Slovenije.  

- U poslijepodnevnim satima, točnije oko 14.30 u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjena na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primjećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini. Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti - potvrdila je za Morski HR Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

Istodobno, samo 4 sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se nažalost identična tragedija.

- Istog dana, oko 18. 30 sati dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64  i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara, prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronioc koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti - kazuje nam Andrijana Biskup.

Neslužbeno doznajemo da ju je muškarac pokušao reanimirati, međutim bezuspješno. S plovilom ju je dovezao u luku Ubli na Lastovu, gdje je objavljen liječnički pregled i konstatirana smrt od strane mrtvozornice.  

- Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Policija je izuzela ronilačku opremu radi vještačenja i o svemu je obaviješteno ŽDO u Dubrovniku, a tijelo preminule je prevezeno na odjel patologije radi obdukcije, kojom će se utvrditi točan uzrok smrti, kazuju nam iz policije, koja ne sumnja na kazneno djelo.

U međuvremenu, Slovenski ronilački savez objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza

- Želimo objaviti tužnu savjest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu - napisao je predsjednik Slovenskog ronilačkog saveza Mitja Slavinec povodom tragičnog gubitka.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.