2 min. čitanja

Slovenska luka Koper oborila rekord u pretovaru automobila

Slovenska luka Koper oborila rekord u pretovaru automobila
Foto: Luka Koper

KOPER - Terminal za automobile u najvećoj slovenskoj luci Koper premašio je ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji je do ovog trenutka bio rekordan.

Broj automobila tako je premašio 754.409 komada, što znači da će i 2022. biti rekordna. Konačna brojka ovogodišnjeg pretovara vozila nesumnjivo će krajem godine biti još veća i u svakom pogledu iznad prosjeka, na što već ukazuju rezultati poslovanja od siječnja do rujna, objavili su u Luci Koper.

Rast pretovara automobila u tom je razdoblju iznosio 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što u sadašnjim neizvjesnim vremenima, kada se automobilsko tržište i globalna logistika općenito suočavaju s povremenim prekidima u lancima opskrbe, zagušenjem kapaciteta otpreme i skladištenja te utjecajem nepredvidivih geopolitičkih kretanja, imaju posebnu težinu.

Foto: Luka Koper

Raste uvoz kineskih električnih automobila

Veći pretovari ove godine bilježe se i u izvozu, posebno za Bliski i Daleki istok, te u uvozu, gdje udio električnih vozila, uglavnom kineske proizvodnje, značajno raste.

Prema dostupnim podacima, rast automobilskog prometa izniman je i u širem kontekstu jer su sve ostale europske luke ili terminali, kako u Sredozemlju tako i na sjeveru Europe, ostvarile znatno niže stope rasta.

Visoke stope rasta mogu se pripisati uglavnom promjeni trgovinskih tokova koje smo uspjeli dobiti u društvu pouzdanim uslugama i kapacitetima izgrađenim posljednjih godina. Među njima smo uredili novi vez za ro-ro brodove, željeznički pristup i novu garažnu kuću, koju smo prošle godine predali namjeni.

Novi kapaciteti za automobile također se planiraju u sljedećoj godini.

- Također želimo aktivno pratiti potrebe tržišta kroz brojna infrastrukturna ulaganja, nadogradnje sustava i poboljšanja u radnim procesima. Jedna od većih investicija koja se ulaže na auto terminalu i ro-ro je uređenje prijeko potrebnih otvorenih skladišnih prostora za automobile i druga vozila (tzv. Kazeta 5a), koja bi trebala biti dovršena u drugoj polovici 2023. godine - dodao je na važnoj prekretnici Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Kopra.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.