1 min. čitanja

Skuša - najzdravija riba na svijetu?

Skuša - najzdravija riba na svijetu?
Foto: Željko Višić

U kemijskom sastavu skuše ima mnogo bjelančevina i masti, a više ih ima u ribama ulovljenim tijekom zime u sjevernijim krajevima, piše Krstarica.

Uobičajena količina masnoće je 13 grama, što je dovoljno da se riba definira kao masna. Bjelančevina je prosječno 18 grama i apsorbiraju se tri puta brže od bjelančevina u govedini.

Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, trebali bismo pojesti otprilike 700 grama ribe, ali ne smijemo zaboraviti na masnoće koje se u njoj nalaze,

Nezasićene masne kiseline

Skuša ima velike količine nezasićenih masnih kiselina pa je kao kao namirnica vrijedna i prepuna antioksidansa. Oni pomažu u jačanju staničnih membrana organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona.

To su radikali koji mogu probiti stanične stijenke i umanjiti njihovu aktivnost. To dovodi do pojave niza bolesti, uključujući onkološke. Da biste to izbjegli, važno je jesti prave proizvode. U ovom slučaju skušu!

Minerali i B vitamin

Kako bi se izbjegla neravnoteža između rasta i razvoja unutarnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebala biti prisutna u njihovoj prehrani.

Minerali su vrijedne komponente skuše. Sadrži kalij, fosfor, fluor, sumpor, cink, klor, natrij. To su mikroelementi od velike koristi. Cijeli spektar B vitamina sadržan je u ovoj ribi. Visoka je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.

Vitamin B pomaže u sintezi DNA i sudjeluje u metabolizmu masti. Česta konzumacija skuše regulira šećer u krvi, pomaže probavnom sustavu i jača živčani sustav. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kisikom.

Fosfor

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, vrlo je blagotvoran za mozak, kožu i kosu. Visoka koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih enzima koji su pokretači kemijskih reakcija u stanicama.

Cjelokupnu vitalnost organizma može osigurati samo jedna vrsta ribe. Fosforna kiselina u skuši je tkivo ljudskog kostura!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.