3 min. čitanja

Skupština Primorsko-goranske županije podržala nastavak projekta luke Mrtvaške

Skupština Primorsko-goranske županije podržala nastavak projekta luke Mrtvaške
Foto: ŽLU Mali Lošinj

RIJEKA/LOŠINJ – U Opatiji je održan nastavak 5. sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije i rasprave o prijedlogu zaključka o izmjeni projekta dogradnje luke Mrtvaška, koncesijama na pomorskom dobru i drugim temama.

Prisutnima se preko video veze uvodno obratila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić koja je izrazila potporu projektu luke Mrtvaška, a kojeg smatra izuzetno važnim za grad Mali Lošinj i sve njegove stanovnike. Prvenstveno radi povezivanja sa srednjom Dalmacijom i otocima Rabom i Pagom i skraćivanja vremena putovanja, što će dugoročno povećati kvalitetu života mještana, a turistička sezona će profitirati.

Gradonačelnica je podsjetila da je Grad po odabiru Mjesnog odbora Ilovik osigurao preduvjete za pristajanje broda u Malom Lošinju te parking i cestovnog prijevoznika od luke do automobila Ilovčana. Omogućen je i svakodnevni prijevoz učenika srednje škole i učiteljice za vrijeme trajanja čitavog izvođenja radova, a tijekom kojih će i sve hitne službe imati pristup luci Mrtvaškoj. Omogućena je opskrba OPG-ova i dostupnost zdravstvenih usluga, dok je u slučaju nevremena, stanovnicima Ilovika na raspolaganju i gradski stan u kojem mogu prenoćiti.

Gradonačelnica je zaključno izrazila razumijevanje za nezadovoljstvo Ilovčana, međutim, naglasila da su svi dionici u projektu učinili sve što je zakonski moguće i pozvala stanovnike na strpljenje.

Predstavnik Mjesnog odbora Ilovika Ladislav Radoslović ocijenio je kako je prijedlog Zaključka dobronamjeran, ali da je podložan različitim interpretacijama uz argument da ne nudi konkretna rješenja. Upozorio je da će izmjena u projektu zasigurno biti, te da je sada moguće predvidjeti određene situacije kojim bi se izbjegle i financijske implikacije.

Ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture članovima Skupštine obratio se ravnatelje Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić. Osvrnuo se na poziciju projekta prema obvezama EU i naveo kako je bitno pokrenuti projekt i apsorbirati troškove. Prema riječima ravnatelja, Europi će biti indikativan mali iznos isplaćenih troškova tijekom dvije godine trajanja projekta, te je moguće da se postavi pitanje zašto projekt nije raskinut. Izrazio je mišljenje i da se određene stvari mogu mijenjati u tijeku realizacije.

Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, poručio je da je cilj dovršiti investiciju u korist svih stanovnika otoka, te da se radi o projektu za budućnost. Istaknuo je podršku Mjesnih odbora susjednih otoka i dodao da se radovi vrlo brzo nastavljaju.

Po završetku izlaganja i rasprave članova, Županijska skupština usvojila je prijedlog izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška kojim je definirano da Skupština podržava realizaciju projekta luke Mrtvaška, a ŽLU Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova. Županijska lučka uprava Mali Lošinj u suradnji s projektantom, stručnim nadzorom i izvođačem radova zadužena je pokušati iznaći adekvatno prometno rješenje kako bi se skratio vremenski period izmještanja državne linije 311 i omogućilo pristajanje brodica za osobne potrebe. Prijedlog mora dobiti mišljenje resornog Ministarstva i SAFU-a, a resorni Upravni odbor pružit će potporu i pomoć u provedbi.

Nakon usvajanja prijedloga, jedan od predlagača točke dnevnog reda, član Skupštine Orjen Petković komentirao je da vjeruje kako će daljnje praćenje razvoja projekta omogućiti da se doneseni zaključak uistinu i provede te da se stanovnicima Ilovika omogući nastavak kvalitetnog života, a projekt dovede do kraja. Sličnog stava bio je i Marko Mataja Mafrici rekavši da su članovi Županijske skupštine pokazali visoku razinu odgovornosti, te da je postignut gotovo pa politički konsenzus. Mafrici je dodao da doneseni zaključci omogućuju da se olakša život Ilovčanima bez ugroze projekta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.