1 min. čitanja

Skupinu američkih brodova prvi put predvodio morski dron

Skupinu američkih brodova prvi put predvodio morski dron
Foto: Američka ratna mornarica / Twitter

Morski dron predvodio je skupinu američkih brodova koji su prolazili kroz Hormuški tjesnac, uključujući razarača američke mornarice s vođenim projektilima USS Thomas Hudner, teretni brod USNS Amelia Earhart i dva plovila Obalne straže – USCGC Charles Moulthrope i USCGC John Scheuerman.

Tijekom nedavnog tranzita kroz Hormuški tjesnac američka mornarica je prvi put koristila Arapsku lisicu, autonomno površinsko plovilo opremljeno senzorima i kamerama.

Kroz Hormuški tjesnac, koji povezuje Perzijski i Omanski zaljev, prolazi oko 20 posto svjetske sirove nafte. To je područje zbog kojeg redovito izbijaju svađe između Irana i SAD-a jer Iran redovito prijeti blokadom prolaza.

Prolazak Arapske lisice (punog imena L3 Harris Arabian Fox MAST-13a) kroz tjesnac privukao je pozornost Iranske revolucionarne garde, ali je plovidba završena bez incidenata. Iran, naime, prisutnost mornarice doživljava kao uvredu i uspoređuje ju sa snagama koje patroliraju Meksičkim zaljevom, piše Jutarnji.

Arapska lisica može ploviti po postavljenim rutama i ima mogućnost autonomnog izbjegavanja sudara, što joj omogućuje da plovi u neposrednoj blizini drugih plovila. Dron ima dvostruke dizelske motore s vodenim mlaznim pogonom, dugačak je 13 metara i ima izdržljivost od preko 36 sati. Ima niz integriranih senzora, uključujući senzorsku kupolu MX-10MS s elektrooptičkim i infracrvenim videokamerama s punim pokretom, kao i robusnim kontrolnim panelima s komunikacijom i umjetnom inteligencijom.

U proteklih mjesec dana američka vojska značajno je pojačala svoju prisutnost u Hormuškom tjesnacu, uključujući raspoređivanje USS Thomasa Hudnera i lovaca F-35 i F-16, kao odgovor na niz zapljena i pokušaja zapljene komercijalnih plovila od strane iranskih snaga.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.