Škola za pastire

KRK - U Italiji počinje besplatna škola za pastire, no Hrvati mogu zanat istesati i u domovini. Kada bi za tim postojao interes..

U Italiji uskoro počinje prva škola za pastire. Kako ošišati ovce, kako se prema njima ponašati, sve će to polaznici naučiti potpuno besplatno jer školu u Apeninima financira Europska Unija.

Iako primaju samo šestero ljudi, javilo im se na stotine Talijana koji se žele vratiti tradicionalnim zanimanjima, ali i besplatno živjeti u nacionalnom parku.

Prvi korak za talijansku školu je prijava i to ide u nekoliko klikova. Za početak se prima šestero polaznika, koji će mjesec dana u apeninskim planinama kroz teoriju i praksu učiti za pastira.

Mirjenko na Krku brine o tri stada

Mirjenko je na Krku životinjama okružen odmalena. On nije završio školu za pastira, već za bravara. Ali biti pastir, to je, kaže, ljubav. A ljubav mora biti uzajamna. Inače ništa od toga.

- Ja neki put dođem tu u zoru. Sve zavisi kakva je situacija. Svaki dan je drukčiji. Ako je sve u redu onda mogu spavat i do osam sati - govori Mirjenko Mrakovčić.

- Kod blaga se mora poć. Nema petka, nema svetka, nema subote, nema nedjelje. Obavezno morate bacit oko na svaku pojedinačno i svaku pojedinačno gledat, ako se ne ponaša kako spada onda nešto nije u redu - govori.

I dok Talijani svih zanimanja, masovno žele svoj posao zamijeniti onim na pašnjacima, Hrvati neće ni za tisuću eura. Zapošljavaju se pastiri iz Indije, Makedonije, Rumunjske. A oni domaći - pastiri su jer su to bili njihovi djedovi i očevi.

Mirjenko svakodnevno brine o tri stada. Uz krave, ima konje i magarce.

Životinje nanjuše svog pastira

Kad se magarci izgube, nema druge nego u potragu, koja brzo završava, jer koliko god da su ponekad pravi magarci, svom pastiru će se odazvati, prenosi Danas.hr.

- Ovo je blago uvijek na slobodi. Ali svejedno, treba ga dohranjivati i paziti - govori Mirjenko koji životinjama dovozi vodu i sijeno.

No na redu je najvažniji test. Ako životinje ne žele svojevoljno doći na poziv pastira ili pastirice, neće pomoći nikakve škole. A kako Miljenko kaže, uz njega bi se lako naučilo biti pastir za nekih 15 dana.

I to je možda jedan od najljepših komplimenata. Jer koliko god svi u poslu željeli odobravanja - ovdje ne pale ulizivanja. Krave, konji i magarci jednostavno nanjuše svog pastira.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

HGSS i HRZ helikopterom spašavali pastira s Biokova | | Morski HR
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Makarske u petak su pritekli u pomoć jednom pastiru. Naime, u ranim popodnevnim satima stigla je dojava od kolega iz HGSS stanice Dubrovnik,