2 min. čitanja

Širi se priča o Splićaninu koji je provalio u meteostanice da bi varao na kladionici

Širi se priča o Splićaninu koji je provalio u meteostanice da bi varao na kladionici
Foto: Morski.hr

SPLIT – Internetom se širi luda priča o tipu koji je provaljivao u meteostanice da prevari kladionicu, o cijeloj situaciji oglasio se i Državni hidrometeorološki zavod.

– Lik iz Splita priveden je prekjučer na stanici Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu jer je naštelia temperaturu na koju se kladia. Igra je na kladionici u Hrvatskoj lutriji da će temperatura u neko doba biti manja negoli u Rijeci. Nakrca par iljada kuna na kvotu 3 ili 4, otiša na Marijan i 2 ure hladia kućicu u kojoj je mjerilo. I prošlo mu valjda par puta prije nego ga je ulovilo – stoji u objavi koja kruži društvenim mrežama.

Dosjetljivost i lukavost Splićanina privukla je pozornost, mnoge nasmijala, a poneke potaknula na razmišljanje trebaju li svoju kreativnost iskoristiti u ovim nešto profitabilnijim “poslovima.” Ipak, radi se o neistinitoj informaciji, kakve i inače često kruže internetom. Ovaj je put riječ o bezazlenoj šali na račun onih koji u nju povjeruju, što je svakako bolje od prijevara zbog kojih neinformirani građani ostanu bez novca koji su uplatili “kako bi na kućnu adresu stigla nagrada koju su osvojili”.

Djelatnik info telefona Hrvatske lutrije objasnio je za Jutarnji list kako ta vrsta klađenja nije više u njihovoj ponudi, pa oni koji žele iskušati svoju meteorološku sreću, to neće moći činiti za novac.

– Više se ne možete kladiti na temperature. To je bila jedna kratko dostupna vrsta klađenja, a od travnja prošle godine više nije dostupna – objašnjava, a Hrvatska lutrija nam je to i službeno potvrdila. Naime, sredinom 2020. godine uveli su taj novitet, jer su koronavirus i karantena odgodili, a nekad i potpuno otkazali, sve sportske događaje čije se rezultate dotad moglo predviđati. Klađenje na to koji će grad imati višu temperaturu tako je bila jedina opcija za strastvene kladioničare, čija uzavrela krv nije mogla pričekati epidemiološki nešto pogodnija vremena, niti se zadovoljila igrama na sreću, kao što su Bingo i Loto.

U ponudi je bilo šest parova: Zagreb-Split, Rijeka-Osijek, Zagreb-Osijek, Split-Rijeka, Zagreb-Rijeka te Split-Osijek. Oklade za tekući dan primale su se do 12 sati, a mjerodavni rezultati bili su oni izmjereni na službenoj meteorološkoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda. Upravo se tu, prema ovoj šaljivoj objavi, odvio zaplet cijele priče. Iz splitske podružnice DHMZ-a kažu nam kako su i oni čuli za tu priču, ali da nikakvih provala u njihovu meteorološku postaju nije bilo.

– Ovo je samo priča koja već dulje vrijeme kuži WhatsAppom, ali je potpuna laž i besmislica. Pa nije ni baš tako jednostavno ohladiti postaju da dođe baš na onu temperaturu na koju se osoba kladila. Ma nema govora o tome, to je netko izmislio – kazali su za Jutarnji u kratkom telefonskom razgovoru.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska potvrdila je njihove riječi.

– Nemamo nikakve prijave o provalama, nikakva privođenja zbog takvih djela, a kontaktirali smo ljude koji rade na toj mjernoj postaji, pa su nam rekli da nije bilo nikakve provale. Takvu informaciju provjeravali smo i prije oko mjesec dana te došli do istih rezultata. Provale nije bilo, a ovo je potpuna neistina – objašnjava glasnogovornica splitske policije.

Karla Zupičić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.