2 min. čitanja

SINKOPA NIJE UPALILA Horvatinčić proglašen krivim, kažnjen s 4 godine i 10 mjeseci

SINKOPA NIJE UPALILA Horvatinčić proglašen krivim, kažnjen s 4 godine i 10 mjeseci
Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

ŠIBENIK – Tomislav Horvatinčić  proglašen je na Općinskom sudu u Šibeniku krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara. Osuđen je na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, zabranjeno mu je i upravljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova. Sud je naveo da nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima.

Tomislav Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude, već samo njegov odvjetnik Veljko Miljević. Presudu je objavilo sudsko vijeće kojim predsjeda Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe, piše RTL.

No kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme. Na presudu može podnijeti žalbu u roku od 15 dana.

Podsjetimo, ranije se Horvatinčić pojadao sudu da su za sve što mu se događa krivi mediji, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

“Nije postupao u skladu sa zakonom. S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario jedrilicu sa zastavom italije”, rekao je sudac koji je nakon toga počeo opisivati ozljede koje su dobili Talijani uslijed kojih su preminuli.

Suđenje Horvatinčiću započelo je 2012. godine. U studenom 2015. osuđen je uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a pogibija dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat, podsjeća Index. Svi su se žalili na presudu pa je započelo drugo suđenje. Ista sutkinja, Maja Šupe, u listopadu 2017. pročitala je novu presudu Horvatinčiću, kojom ga je potpuno oslobodila krivnje za nesreću. Šupe je Horvatinčića oslobodila prihvaćajući njegovu obranu i iskaz njegove partnerice Anice Đerđe, koja je s njim bila na gliseru, da je u trenutku nesreće imao sinkopu.

PROČITAJTE JOŠ:

Horvatinčić se na trećem suđenju pojadao: “Sotoniziraju me mediji i društvene mreže”

UDRUGA POMORSKIH KAPETANA: Horvatinčić lagao, a sud presudio van svake pameti!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.