3 min. čitanja

Sindikat traži ostavku direktora Jadrolinije: "Brodovi Oliver i Korčula mjesecima su u škveru, splitsko područje pokrivaju prastari brodovi!"

Sindikat traži ostavku direktora Jadrolinije: "Brodovi Oliver i Korčula mjesecima su u škveru, splitsko područje pokrivaju prastari brodovi!"

Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije održao je izvanrednu sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je odlučeno kako će se zatražiti smjena direktora Jadrolinije Davida Sopte.

"Posljednjom javnom objavom člana Nadzornog odbora Jadrolinije od 14. travnja 2024., a koji je bolje upoznat s kompletnom situacijom u Društvu Jadrolinija, očekujemo kako smo i najavili; ostavku predsjednika Uprave Društva Jadrolinije, gosp. Davida Sopte.

Foto: Jadrolinija

Nakon četiri mjeseca boravka broda Oliver u remontnom brodogradilištu, predsjednik Uprave je imao sve relevantne činjenice od strane Tehničke službe, Časnika sigurnosti i Kadrovske službe, da brod nije spreman za preuzimanje linije. Potvrdio inspekcijski pregled broda od strane lučke kapetanije. Sve navedene službe sukladno sistematizaciji radnih mjesta u Društvu Jadrolinija, odgovaraju direktno predsjedniku Uprave.

Radilo se, dakle, o još jednom propalom pokušaju Predsjednika Uprave da stvarno stanje u Društvu, a sve u svrhu vlastite promidžbe, o čemu Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije konstantno upozorava, prekrije i to nauštrb tehničke ispravnosti brodova, koja na kraju utječe na samu sigurnost putnika, što je u konačnici najbitnije, a evidentno je i ovaj put izostalo.

Kupnjom STARIH i NESIGURNIH brodova u kojih se onda gotovo ništa ili malo ulaže što pokazuje gore navedeni primjer broda Oliver, koji, ponavljamo, četiri mjeseca boravi u remontnom brodogradilištu, bez obzira što linija koju bi isti trebao održavati, vapi za novim brodom (kao i ine druge koje održavamo), Jadrolinija na čelu s ovim predsjednikom Uprave, pokazuje pravo lice i smjernice na koji način zapravo obnavlja flotu", stoji u pismu Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

- Oliver je definitivno točka na "i". Sama ta činjenica da je ovaj brod 4 mjeseca u škveru umjesto da održava liniju, dovoljna je. Pa brod je od 11. prosinca u remontnom brodogradilištu, a prije toga je bio u Grčkoj nekoliko dana. Nije se apsolutno ništa napravilo! - kazao je za Morski HR Ivan Srzentić, predsjednik strukovnog sindikata Jadrolinije, a u prilogu je objavljena i objava radnika, predstavnika radnika iz tehničke službe u Nadzornom odboru, Nediljka Bulića koji spominje i nedavne otkaze u Jadroliniji.

Foto: Morski HR

Osim ovog broda, potvrdio nam je i da je brod Korčula već dugo u škveru i ne održava svoju redovitu liniju. Postavili smo i pitanje, jesu li Srzentiću poznati otkazi zbog nepuštanja Olivera u plovidbu?

- Ne, takvi otkazi mi nisu poznati. Čuo sam, doduše, o ostavkama od strane ljudi iz tehničke službe. Radi se samo o nastavku loše politike Jadrolinije - odgovorio nam je.

Prenosimo i komentar s društvenih mreža o navodnim razlozima neisplovljavanja Olivera, te smjenama inspektora u Jadroliniji kojeg, do zaključenja ovog članka nismo mogli potvrditi. O ovome smo poslali upit u Jadroliniju i odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Podsjetimo, odgovor o pravim razlozima i tehničkim problemima zbog kojih Oliver još nije zaplovio, još nismo dobili, a upit smo Ministarstvu mora poslali prije tri dana.

- Izvršni odbor sindikata u ponedjeljak 15.travnja, 2024. pismeno i argumentirano zatražit će razrješenje predsjednika Uprave Društva Jadrolinije od Skupštine Društva i Nadzornog odbora, a sve u interesu opstojnosti i kvalitetnog daljnjeg razvoja Jadrolinije. Poštovani pomorci i radnici Jadrolinije, situacija je krajnje ozbiljna, što ćemo potkrijepiti sa činjenicama.

- Odluka užeg vodstva Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije donesena je razumno, racionalno i jednoglasno. Na istu neće i ne može nitko utjecati – bilo kakav pokušaj opstruiranja od strane poslodavca koji smo doživjeli nebrojeno puta, smatrat ćemo dodatnim dokazom da smo na pravom putu - poručuju sindikalisti Ivan Srzentić (predsjednik), Robert Skoblar i Ivica Gobin.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.