2 min. čitanja

Sin poginulog kuhara: "Na toj plivarici othranio je obitelj i odškolovao nas dva sina, danas oba pomorca!"

Sin poginulog kuhara: "Na toj plivarici othranio je obitelj i odškolovao nas dva sina, danas oba pomorca!"
Foto: Boris Kačan

Havarija u kojoj je nakon sudara riječke jahte AE i tkonske ribarice Mašun, život izgubio 61-godišnji kuhar Vatroslav Ugrinić nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pokazala je nažalost još jednom svu nuždu opreza pri plovidbi Jadranom, a jednu obitelj zavila je u crno. Obitelj je ostala bez svog voljenog supruga i oca koji je 22 godine vrijedno radio isti posao.

- Zovem vas ako možete, da objavite njegovu osmrtnicu, da je svi vide - počinje tužnim glasom kroz suze, jedan od dvojice sinova Anđelo Ugrinić koji je prije tri dana izgubio oca.

Kod puno ljudi koji su ga poznavali kao vrijednu i poštenu osobu, htio je da ga i drugi upoznaju. Da upoznaju ribara i oca kojeg više nema, da upoznaju čovjeka, a ne dio statistike, kako se ovih dana neki službeni organi nespretno izražavaju, govoreći da je nesreća na Jadranu manje nego je bilo. Ali, što to ovoj obitelji sada znači?

- Ćaća je uvik bio na brodu ili uz more i brod, a sve da bi odhranio svoju obitelj i školovao svoja dva sina - priča Anđelo.

- Moj otac je rođen tu u Ugriniću na otoku Pašmanu. Malo je to misto u općini Tkon. Cili život je bio vezan za ribanje i kuhanje, a sa tim svojim poslom što je radio na ribarici je odgojio dva sina. Mene, Anđela i starijeg brata Marka Ugrinića. Oba dva smo završili pomorsku školu i pomorski fakultet u Zadru. Oba dva navigajemo na brodovima po svitu. Brat mi je prvi časnik palube na brodovima za rasuti teret koji voze po cilome svitu, a ja navigajem kao drugi časnik palube na kontejnerašima, na francuskoj kompaniji - kaže nam Anđelo i napominje kako je sigurnost na moru jako važna, jer iza svakog pomorca stoji ovakva obitelj koju obično uzdržava:

- Ja plovim na brodu od 400 metara, koji vozi 18 tisuća kontejnera. Ova tragedija... ne znam kako da vam kažem... sve se može dogoditi, ali meni to i dalje ne ide u glavu da ne vidiš brod ispred sebe... i to je to... - završava kroz suze Anđelo Ugrinić

Posljednji ispraćaj će biti u subotu u 19.30 sati na mjesnom groblju u Tkonu.

Još jednom, redakcija Morskog HR obitelji izražava najdublju sućut...

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.