4 min. čitanja

Simulacija kineske invazije na Tajvan: 'pirova' pobjeda SAD-a

Simulacija kineske invazije na Tajvan: 'pirova' pobjeda SAD-a
Foto: pixabay

SVIJET - Rat oko Tajvana mogao bi ostaviti pobjedničku američku vojsku u osobito teškom stanju s najmanje dva američka nosača zrakoplova na dnu Pacifika. Moderna i u svijetu najveća kineska mornarica bila bi u raspadu, navodi Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

- SAD i Japan gube desetke brodova, stotine zrakoplova i tisuće vojnika. Takvi bi gubici naštetili globalnoj poziciji SAD-a kroz dugi niz godina - stoji u izvješću Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) nakon jedne od najopsežnijih ratnih simulacija ikada provedenih o mogućem sukobu oko Tajvana.

U većini scenarija američka mornarica gubi dva nosača zrakoplova i 10 do 20 velikih brodova. Otprilike 3.200 američkih vojnika moglo bi biti ubijeno u tri tjedna borbe, što je gotovo polovica gubitaka koje su SAD imale u dva desetljeća borbe u Afganistanu i Iraku.

- Kina također ima velike gubitke. Njena mornarica je u rasulu, jezgra amfibijskih snaga je slomljena, a deseci tisuća vojnika su ratni zarobljenici - navodi se u izvješću. Procjenjeno je da će Kina izgubiti oko 10.000 vojnika, 155 borbenih zrakoplova i 138 velikih brodova.

CNN je pregledao kopiju izvješća naziva 'Prva bitka sljedećeg rata' o 20-ak ratnih scenarija koje vodi CSIS, u kojem se navodi da je projekt bio neophodan jer su prethodne vladine i privatne simulacije rata bile preuske ili nejasne.

Podsjetimo, Tajvan je demokratski orijentiran otok s 24 milijuna stanovnika kojeg Komunistička partija Kine smatra vlastitim suverenim teritorijem iako ga nikada nije kontrolirala. Kineski lider Xi Jinping odbio je isključiti korištenje vojne sile kako bi se otok stavio pod kontrolu Pekinga.

- Ne postoji niti jedna neklasificirana ratna simulacija koja se bavi sukobom između SAD-a i Kine - izjavio je Mark Cancian, jedan od voditelja projekta i viši savjetnik u CSIS-u. Ova ratna simulacija provedena je čak 24 puta kako bi se dobio odgovor na dva temeljna pitanja: hoće li invazija uspjeti i po koju cijenu? Vjerojatni odgovori na ta dva pitanja su: "neće" i "ogromnu", stoji u izvješću.

Dan Grazier, viši suradnik za obrambenu politiku u Projektu vladinog nadzora (POGO), smatra da je izravna kineska invazija na Tajvan vrlo malo vjerojatna. Takva vojna operacija odmah bi poremetila uvoz i izvoz na kojima počiva kinesko gospodarstvo, a prekid ove trgovine riskira krah kineskog gospodarstva u kratkom roku. Kina se oslanja na uvoz hrane i goriva kako bi pokretala svoj gospodarski motor, istaknuo je, stoga ima malo prostora za manevriranje.

- Kinezi će učiniti sve što mogu kako bi izbjegli vojni sukob bilo s kime - kazao je Grazier. Umjesto vojne sile, upotrijebit će industrijsku i gospodarsku moć kako bi zaprijetili globalnoj dominaciji SAD-a.

Međutim, lideri u Pentagonu označili su Kinu kao rastuću prijetnju, a prošlogodišnje izvješće o vojnoj moći Kine koje je prihvatio Kongres navodi da je kineska vojska "povećala provokativne i destabilizirajuće akcije oko Tajvanskog tjesnaca, uključujući povećan broj letova u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana i provođenje vježbi usmjerenih na potencijalno zauzimanje jednog od udaljenih tajvanskih otoka".

Govoreći o Tajvanu na 20. kongresu Komunističke partije Kine u listopadu, kineski vođa dobio je ogroman pljesak rekavši da će Kina "težiti mirnom ponovnom ujedinjenju", ali je dao i mračno upozorenje da nikada neće obećati da će se odreći upotrebe sile te zadržao mogućnost poduzimanja "svih potrebnih mjera".

Bidenova administracija nepokolebljiva je pak u svojoj podršci otoku. I nedavno doneseni Zakon o autorizaciji nacionalne obrane obvezuje SAD na program modernizacije tajvanske vojske i osigurava 10 milijardi dolara sigurnosne pomoći tijekom pet godina.

Biden je opetovao da će američko vojno osoblje braniti Tajvan ako kineska vojska pokrene invaziju, iako je Pentagon inzistirao da nema promjena u Washingtonovoj politici "Jedne Kine" prema kojoj SAD priznaje kineski stav da je Tajvan dio Kine, ali nikada nije službeno priznao pravo Pekinga da zauzme otok.

Američki think tank objavio je da će Washington morati uskoro početi djelovati želi li ispuniti neke od preporuka CSIS-a za uspjeh u sukobu na Tajvanu.

To uključuje jačanje američkih baza u Japanu i Guamu protiv kineskih raketnih napada; premještanje pomorskih snaga na manje brodove koji su sposobniji za preživljavanje; davanje prioriteta podmornicama i održivim bombarderskim snagama nad lovačkim snagama; proizvodnju više jeftinijih lovaca; poticanje Tajvana na sličnu strategiju naoružanja jednostavnijim platformama za oružje umjesto skupim brodovima za koje je malo vjerojatno da će preživjeti prvi kineski napad. Ta politika bi pobjedu učinila manje skupom za američku vojsku, ali bi danak i dalje bio visok, stoji u izvješću CSIS-a.

- SAD bi mogle izvojevati pirovu pobjedu, dugoročno trpeći veću štetu od 'poraženih' Kineza. Nije sve u pobjedi - zaključak je izvješća.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Tajvan osudio Kinu zbog održavanja vojnih vježbi blizu otoka
Tajvan je osudio Kinu u ponedjeljak zbog održavanja drugih vojnih vježbi oko otoka u manje od mjesec dana, a ministarstvo obrane kazalo je da je uočilo 57 kineskih vojnih aviona. Kina smatra Tajvan, kojim se upravlja demokratski, svojim teritorijem i pojačava vojni, politički i ekonomski pritisak n…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.