2 min. čitanja

Šibenski doktor danas kreće u avanturu preko Atlantika do Brazila

ŠIBENIK – Kako je i najavio pred sam blagdan zaštitnika pomoraca sv. Nikole, Šibenski oftalmolog Dražen Grgić  svoj ponovni pokušaj pohoda u jedrilici preko Atlantika, od Šibenika do Brazila. Projekt kojeg je nazvao „Čisto more, čisto srce“ usmjerio je u javno podizanje svijesti o problemu onečišćenja mora plastikom.

“Evo došao je i dan isplovljenja, danas točno u 12h Branimir i ja krećemo s burom za koju kažu da sve čisti. Čisto more Čisto srce ovaj put uz ekološki karakter podizanja pažnje javnosti na problem onečišćenja mora ima i humanitarnu misiju pomoći SOS Dječjem selu Hrvatska i to na način prikupljanja sredstava pozivom na humanitarni telefon SOS Dječjeg sela Hrvatska 060 9055 6,25 Kn. Donirajte za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i čuvajte naše more. Čisto more Čisto srce 💙❤️
Putovanje možete pratiti u stvarnom vremenu putem OVE POVEZNICE.”, napisao je dr. Dražen Grgić na Facebooku.

– Isplovljavamo danas na blagdan Sveta tri kralja iz Šibenika točno u 12h sa mula Krke. Ruta je Jadran, Jonsko more kroz Mesinski tjesnac u Tirensko prema Sardiniji pa uz Baleare i obalu Španjolske do Gibraltara. Tamo ćemo vjerojatno morati pričekati povoljne vjetrove za Kanarsko otčje a zatim dalje na jug Zelenortski otoci i kao krajni cilj otočje Fernando de Noronha u Brazilu. Povratak je prema Azorima pa na Gibraltar i za Šibenik negdje oko Uskrsa – ispričao je za Morski HR.

Na put ovaj put neće sam

– Plovimo jedrilicom 33 stope, Sveti Mihovi Šibenik u dvoje, posada je Branimir Vlajo i ja. Nas dvojica zajedno imamo više od 100 godina jedriličarskog iskustva. Ipak mi smo samo amateri, nismo nikad sportski jedrili, ali smo ipak prošle jeseni osvoji prvo mjesto na regati Green sail od Splita do Milne na Braču i to ne samo u klasi već i ukupno.

Hoće li ovaj put uspjeti u svom naumu do kraja i kako su tekle pripreme, odgovara.

– Moje ozbiljne pripreme su ustvari solo jedrenje 2000 Nm Mediteraom 2018 kada sam krenuo u prvi pokušaj prelaska oceana ali zbog nedostatka vremena sam prekinuo i vratio se od Sardinije. Vjerujemo daćemo uspjeti. Imamo sada puno više vremena i puno novih prilagodbi koje će olakšati jedrenje. Vraćamo se naravno na isti način jedrima do Šibenika. Ako Bog da – zaključuje dr. Grgić, a posada našeg portala dvojici šibenskih jedriličara želi dobar vjetar i sretan put i povratak.

Njihove avanture možete pratiti na Morski HR.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ČISTO MORE, ČISTO SRCE Šibenski jedriličari u 48 sati stigli do Otranta
Šibenski liječnik najavio novi pokušaj prelaska Atlantika jedrilicom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.